Klatovy
Mochtín
Nový Čestín
Kocourov
romantismus

anotace

Trojkřídlá patrová budova na půdorysu písmene U s nárožními věžicemi a novorenesančními fasádami, s hospodářským dvorem a parkem. Příklad romantické zámecké stavby 2. poloviny 19. století, postavené na starších základech, inspirované italskou renesancí.

dějiny

Původně barokní zámek z roku 1783, postavený na místě starší budovy s využitím sklepů a přízemí. Ve 2. pol. 19. stol zámek romanticky přestavěn.

historický vývoj

R. 1783 koupil statek Antonín Perglar z Perglasu, který si zde postavil barokní zámek s využitím sklepů a přízemí starší budovy. Ve 2. pol. 19. stol., za hraběte Meraviglia Crivelliho, byl zámek přestavěn do dnešní romantické podoby.

popis

1) zámecká budova 2) hospodářský trakt I. 3) hospodářský trakt II. 4) hospodářský trakt III. 5) brána-průjezd 6) park 7) ohrazení s branou Areál zámku se rozkládá na jižním okraji nevelké osady. Hlavní zámecká budova vymezuje spolu s hospodářskými stavbami pravidelný obdélný dvůr. Těsně před jižním okrajem parku vedena hlavní komunikace; podružná cesta obtáčí areál z východní strany; Z a S směrem od zámku pole.

• Kód CZ 11038, Nový Čestín, zámek, Kocourov, Klatovy, Plzeňský kraj
  • Kód CZ 70388, Nový Čestín I, díl hist. osady, Kocourov, Klatovy, Plzeňský kraj

Využití

• 2006 - V části zámeckého objektu byty. Hospodářské objekty z velké části nevyužívané (v části možná sklady nebo garáže).