kostel sv. Jana a Pavla

1) kostel 2) tarasní zeď se schodištěm Orientovaná stavba s obdélnou lodí se zaoblenými nárožími, ukončenou užším polygonálním presbytářem. K jižnímu průčelí přistavěna přízemní sakristie, do jejíž půdy je vložena oratoř. K západnímu průčelí osově připojena věž se čtvercovým půdorysem, třípodlažní. Střecha kostela sedlová, nad presbytářem ukončena kuželem, na sakristii pultová, na věži je nízký stan. Střechy kryty alukritem. Na jih od kostela je opěrná zeď o výšce 1,5 m. 1) kostel Fasády členěny lisénovými rámy, vytvářejícími vpadlá pole kolem oken, jednoduchou korunní římsou a předsazeným soklem. Omítky novodobé, hladké, vpadlá pole mají omítku hrubou. Na bocích lodě vždy tři segmentové klenutá okna se zkosenými špaletami, v závěru jedno okno ukončené půlobloukem. V jižním průčelí lodi dvoukřídlé dřevěné dveře v jednoduchém kamenném portálku s lemováním na okraji, přístupné třemi schůdky. Další vstup do lodi jednokřídlými dveřmi v západním průčelí lodi při věži, portál jednoduchý kamenný, před dva schůdky. Nad portálem termální okénko. Sakristie osvětlena dvěma segmentově zaklenutými okénky v jižní fasádě. Odlišně je členěna fasáda věže, jejíž nároží člení pilastry nesoucí vlys a římsu lodi, nad římsou věž provedena z neomítaných kvádrů; horní část věže člení rovněž nárožní pilastry nesoucí vlys a hlavní římsu. V přízemí věže v západním průčelí hlavní vchod v jednoduchém kamenném portálu, dveře dřevěné, dvoukřídlé klasovitě skládané. Nad nimi termální okno, stejné i v jižní a severní stěně věže. V horní části věže z kamenných kvádrů jsou v každé stěně kromě východní sdružená okna s půlkruhovým zaklenutím. 2) tarasní zeď se schodištěm Ohradní zeď vystavěna z nasucho kladeného lomového kamene; šikmý líc není omítnutý; koruna nevystupující nad terén bez úpravy; na západě se zeď krátce lomí k severu; podobně zalomena i na východním okraji; zde pak při zdi provedeno vyrovnávací schodiště s kamennými stupni.