kostel sv. Bartoloměje

Kostel je situován při SZ okraji osady, jde o výraznou dominantu širokého okolí. Orientovaný sálový, na západě polygonálně uzavřený prostor, doplněný ze tří stran přízemním ochozem, s podélným užším polygonálně uzavřeným presbytářem, nad kterým se zvedá hranolová věž. Po jižním boku presbytáře obdélná sakristie s oratoří v patře, po severní straně presbytáře dispozičně stejná kaple opět s oratoří v patře (v exteriéru vzniká dojem transeptu). Po celém obvodě lodi přízemní ochozová chodba, z níž je přístupná vlastní loď; chodba komunikačně spojena se sakristií i kaplí; západní část chodby zalomena podle půdorysu lodi; nároží presbytáře, věže, sakristie a kaple lehce zaoblená. Střechy jsou valbové, na ochozech pultové, na věži zvlněná báň zvonového tvaru s lucernou, nad západní části lodi sanktusník a několik pultových vikýřů, střechy kryté měděným plechem. Průčelí jsou hladká, členěná sdruženými pilastry, jež nesou vlys a profilovanou korunní římsu. Okna na ochozu půlkruhová, v lodi vysoká půlkruhově ukončená. Hlavní vstupní portál je situován v západním průčelí ochozu - pravoúhlý s pískovcovým ostěním s lištou, uchy a kapkami. Obdobně řešené portály v ose J a S stěny. Těsně nad portály nízká půlelipticky ukončená okna s pískovckovým ostěním a lištou. Ve východní zdi presbytáře pískovcový portál s přímým nadpražím v ostění s lištou a uchy, s dřevěnými dveřmi s rámovou kosočtvernou výplní. Věž o pěti podlažích, horní 2 patra věže členěna obdobně jako na lodi a ukončena hlavní římsou vytvářející půlkruhové štíty, okna mají půlkruhové záklenky. Sakristie osvětlena od J a V na výšku obdélným oken s půlkruhovým záklenkem s žulovým ostěním s parapetní římsou a vnější lištou. Kaple řešena obdobně jako sakristie.