kostel sv. Petra a Pavla

1. kostel 2. ohradní zeď s branou 3. kašna Kostel stojí zhruba 0,5 km východně od náměstí po jižní straně silnice směrem na Bezdružice. Objekt usazený do mírného svahu, okolo vymezana ohradní zdí nevelká zatravněná plocha. Před ohradní zdi vlevo od vstupní brány je osazena kamenná kašna. 1) kostel čp. 937 Orientovaná jednolodní stavba s obdélnou lodí a užším presbytářem s přímým závěrem. Při severním boku presbytáře patrné základy bývalé sakristie. Objekt se sedlovou střechou krytý pálenými taškami, na lodi několik pultových vikýřů. Na presbytáři osmiboký sanktusník se strmou jehlancovou stříškou, na hrotnici makovice a křížek; konstrukce krytá plechem. Fasády nečleněné hladce omítnuté, sokl odlišen barvou, místo korunní římsy vytaženy krokve. Na jižní straně žulový románský portál s půlkruhovým záklenkem, čelo ostění provází obloučkový vlys přerušený v patách archivolty jednoduše profilovanými římskami, dveře dřevěné svlakové. V horní partii jižní strany lodi dvě drobná okénka na výšku s půlkruhovým záklenkem s lehce vpadlými paspartami. Na severní straně vchod s hladkým ostěním a dřevěné svlakové dveře, v horní partii obdobná okénka jako na jižní straně. Presbytář má na severní straně vchod ( z bývalé sakristie), v jižní a východní stěně je úzké okénko. Interiéry – loď má podlahu z keramických dlaždic, dřevěný kazetový strop, vítězný oblouk lomený – po jeho levé straně vstup do půdy (přístupný po žebříku). Presbytář s keramickou podlahou je zaklenut jedním polem křížové bezžeberné klenby, na stěnách figurální malby. 2) ohradní zeď s branou Na severní straně cca 2m vysoká zděná hradba se štukovou omítkou a sedlovou stříšku, ze’d i na jižní straně. Na východní straně nedosahuje až k nároží areálu. Na západní straně oplocení dřevěným plaňkovým plotem se železnými sloupky. V severní zdi pilířová brána se čtvercovými pilíři, vrata dvoukřídlá ze železných prutů. Při východním konci této zdiještě vjezd se čtyřbokými pilířky z bílých cihel, vrata dvoukřídlá laťová. V jižní zdi prolomený pravoúhlý vchod s vrátky svařovanými z prutů. 3) kašna Umístěna na severní straně areálu před ohradní zdí, vlevo od vstupní brány. Zapuštěný bazén oválného tvaru; sestavený z vysokých žulových desek, v horní části rozšířený, pod rozšířením stažený kovovou obručí.