kostel sv. Martina

1) kostel 2) ohradní zeď s brankou 3) schodiště Kostel je situován při JV okraji obce téměř v jejím nejvýše položeném místě, obklopený ze všech stran bývalým hřbitovem (již bez náhrobků). Při patě obvodového zdiva kostela provedený odsušovací kanál (na způsob anglického dvorku) zakrytý ve spádu uloženými betonovými deskami. Okolo hřbitova ohradní zeď, v její západní části pilířová brána, před ní přístupové schodiště. 1) kostel Orientované podélné jednolodí s ploše uzavřeným presbytářem, k němuž v ose přiléhá sakristie. Před západním průčelím nízká předsíň. Střechy sedlové a valbové kryté eternitem, nad lodí při západním štítě je umístěn polygonální sanktusník s jehlancovou helmou, pobitý rovněž eternitem, na hrotnici makovice a kříž. Fasády bez členění, omítky hladké. Na JV i SV nároží lodi místy prosvítá armatura ze žulových kvádrů. Západní štít má v horní části lomené okénko s dvoudílnou kružbou, nad oknem se rýsuje zazdívka kruhového ciferníku. Východní štít členěn obdobně. V jižní stěně zhruba čtvercová okna s půlkruhovým až stlačeným záklenkem, obdobné okno ve východní polovině severní zdi. Presbytář se skoseným nárožím člení nárožní lisény a profilovaná hlavní římsa, okna s půlkruhovými záklenky mají ploché rámování. Sakristie s korunní římsou, v její severní stěně obdélný portál se žulovým ostěním s vnější lištou s uchy a kapkami; v J a S stěně vysoko položené čtvercové okno s parabolickým záklenkem. Západní předsíň je hladká, s profilovanou hlavní římsou, v ose umístěný půlkruhový portál se žulovým ostěním, ve vrcholu klenák s letopočtem 1723, dveře dvoukřídlé. Interiéry - loď přístupná lomeným profilovaným portálkem s profilovaným ostěním z předsíně, která je zaklenuta valenou klenbou s lunetami. V předsíni umístěna křtitelnice kuželového tvaru, mušlovitá kropenka a komolá jehlancová kropenka, doplněná na straně lidskou figurkou; ve všech případech je materiálem žula. Loď byla plochostropá a nečleněná, v současnosti strop chybí, při západní stěně byla vestavěna dřevěná kruchta nesená 3 dřevěnými sloupy, v současnosti chybí. V severní stěně lodi zazděný náhrobek. Na zdech pod lícními nátěry patrny malby s náboženskou tematikou. Ve východních rozích kamenné oltářní menzy. Vítězný oblouk je půlkruhový, otvírá se do čtvercového presbytáře, zaklenutého křížovou žebrovou klenbou, dosedající na protáhlé jehlancové konsoly. Na kruhovém reliéfním svorníku maskaron v srdčitém orámování. V severní stěně je zasazen čtvercový sanktuář, ve východní stěně kamenná hrubá lavice. Za hlavním oltářem umístěný pravoúhlý portál s vnější lištou, uchy a kapkami (dveře barokní), vedoucí do obdélné sakristie s hladkými stěnami, osvětlené 4 vysoko položenými okénky; sakristie je zaklenuta neckovou klenbou s koutovými výsečemi a s vytaženými hřebínky a ve středu doplněna štukovým kruhovým zrcadlem. Krovy hambalkové, dřevo tesané, kolíky. 2) ohradní zeď s brankou Na západní straně zeď plní opěrnou funkci z vnější strany; zvenku vysoká přes 2 m a zevnitř jen kolem 1 m; vystavěna z lomového kamene proloženého v malém množství žulou a ojediněle zlomky cihel; omítka se nedochovala; na pultové koruně zbytky stříšky z plochých kamenů. Podobně řešena i zeď severní včetně opěrné funkce; v západní partii zbytek hladké omítky (místo dnes zbořeného přístavku); nad terén hřbitova zeď vystupuje kolem 0,5 m nebo vůbec. Jižní zeď nahrazují v celé délce obvodové stěny budov. Na V a JV straně zeď kolem 1,5 m vysoká z lomového kamene; na betonem zpevněné koruně ještě drátěný plot. Na západní straně pilířová brána; obdélné pilíře vystavěny z hruběji opracovaných žulových kvádrů proložených v malé míře lomovým kamenem; sporé zbytky hladké omítky; vodorovné betonové stříšky položeny výše než koruna zdi; dvoukřídlová vrátka ze svisle kladených železných tyčí (asi poč. 20. století). 3) schodiště Před bránou vyrovnávací schodiště se žulovými stupni; ohraničeno neomítnutými zídkami z bílých cihel; v patě zídek porušené pilířky.