kostel sv. Václava

1) kostel 2) kaple (márnice) 3) ohradní zeď s 2 branami Kostel s bývalým hřbitovem situovaný na SV okraji obce. Hřbitov je rozložený zejména po S a V straně. V ohradní zdi dvě přístupové branky - západní a jižní, ke které přistupujeme po vyrovnávacím terénním kamenném schodišti. Necelých 10 m východně od kostela stojí pohřební kaple (někde uváděna také jako márnice). Stavební vývoj První písemné zprávy o vsi a kostele pochází z roku 1358 a 1362. Kostel byl výrazně poškozený za třicetileté války (1647). V roce 1650 měl být provizorně zastřešen. V roce 1704 kostel zbořen a nahrazený novostavbou dochovanou dodnes (dokončení stavby asi 1707). V obvodovém zdivu byla druhotně použitá celá řada opracovaných kvádrů se zbytky vápenných nátěrů. Celá dispozice stavby je výsledkem jednotného záměru. Do počátku 18. století patří členění fasád, klenba presbytáře, vítězný oblouk, řešení zděné části kruchty s emporami, klenby ve věži a patrně všechny portály i okna. Autentický také krov lodi a presbytáře spolu s oběma štíty. Loď byla plochostropá, jak dokládají zbytky stropních trámů i bohatá římsa nad dnešní klenbou. Z členění interiéru lodi zůstaly koutové lisény, konchy při východních rozích a lisény na dělící západní zdi. Původní je také balkónové vyložení střední části kruchty. Před stěnou věže byla jen nízká pultová stříška, soudě podle omítnuté i obílené plochy stěny. V roce 1865 věž vyhořela. Při následné opravě vztyčena nová báň s lucernou. Zda byly vyměněny i stropy a zvonová stolice se nedá říci. V souvislosti s touto opravou byl možná strop lodi (patrně z důvodu poškození od zatékání) nahrazený klenbami. Přitom došlo i k opravě krovu na severní straně lodi. Ve stejné době snad rozšířena kruchta. K dalšímu požáru věže mělo dojít kolem roku 1957. Kromě střechy při něm zanikly i stropy horních podlaží a zvonová stolice. Provizorní střechu věž získala až v roce 1999. Kaple byla postavena nejspíše v návaznosti na výstavbu kostela. Všechny její konstrukce a prvky patří době výstavby. Jižní a západní část ohradní zdi možná z 18. století stejně jako jižní brána. V 19. století lze předpokládat rozšíření hřbitova a zřízení západní brány.