Zderadův sloup

Pozdně gotický kamenný monument má formu čtyřbokého tabernáklového pilíře s otevřenou lucernou a stříškou, bohatě zdobeného gotickými kamenickými články: Na nízké kvadratické podnoži čtvercového půdorysu, částečně vyzděné z lomového kamene, spočívá vysoký čtyřboký pilíř. Spodní část pilíře je jedenkrát odstupňovaná, hladká. Střední část tvoří vertikálně orientovaný hranol nahoře a dole opatřený profilovanými římsami a na pohledových stranách dekorovaný pěti slepými lomenými arkádami s kružbami s jeptiškou. Horní část má formu otevřené lucerny, jejímž středem prochází polygonální pilíř s vertikálně členěnými polosloupy s patkou, nad nimiž jsou niky (pro nedochovanou figurální výzdobu?). V nárožích lucerny jsou osazeny čtyři zkosené opěráky nesoucí baldachýnovou stříšku, z každé strany třikrát vybíhající do kytky, ve středu jeptiška. Nad baldachýnem je ještě jedná otevřená lucerna, opakující členění předchozí. Nad ní jehlancová věžovitá stříška s křížkem ve vrcholu, bohatě dekorovaná gotickými kamenickými články. U paty stříšky je prstenec, z nějž vybíhá devět stylizovaných chrličů. Na soklu pilíře nápis: Renov. 1865.