venkovský dům

Přízemní samostatně stojící roubená omítaná chalupa, na obdélném půdorysu, v severní části návsi nad kostelem. Na obytnou část v jedné ose navazují zděné chlévy a stodola. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami. V hřebeni střechy prostý komín vyzděný z režného cihelného zdiva. Podélné průčelí obrácené do návsi, v obytné části k nároží obdélné dvoukřídlé nečleněné okno, k chlévům obdélný vstup s novodobými palubkovými částečně prosklenými dveřmi. Zápraží z lomového kamene obetonováno. Na obytnou část navazují mírně předstupující omítané zděné chlévy, s obdélným vstupem s dřevěnými jednokřídlými dveřmi s venkovními závěsy, v líci zdiva. Na chlévy navazuje zděná stodůlka s širokými dřevěnými dvoukřídlými vraty vjezdu. Zvýšený půdní prostor, v průčelí obložen svisle kladenými prkny. Předsazený okap kryje zápraží. V podélném průčelí do uličky, u štítového průčelí obytné části, přistavěný dřevník krytý pultovou stříškou klopenou do uličky. Směrem k chlévům obdélné dvoukřídlé nečleněné okno, v líci zdiva. V části stodůlky obdélný otvor dřevěnými jednokřídlými dvířky s venkovními závěsy, v líci zdiva. Zvýšený půdní prostor v průčelí obytné části a chlévů obložen svisle kladenými prkny, u stodůlky vyzděno až ke koruně. Štítové průčelí obytné části, s předzahrádkou, se dvěma asymetricky umístěnými obdélnými dvoukřídlými nečleněnými okny. Průčelí omítáno, v nárožích křížení zhlaví horních trámů roubení. Ze stěny vystupují rovně seříznutá zhlaví horních trámů roubení, odpovídající vnitřnímu členění (komora). Navýšený trojúhelný štít s přesahem střechy, obložený eternitovými šablonami. Ve štítu jedno obdélné dvoukřídlé nečleněné okno. Štítové průčelí stodůlky hrubě omítáno a u uličního nároží přistavěno suché WC, s pultovou stříškou krytou bobrovkami, s dřevěnými dveřmi s venkovními závěsy, v líci zdiva.