venkovský dům

Přízemní samostatně stojící, zčásti roubená chalupa, na obdélném půdorysu. Na obytné stavení navazují předstupující zděné chlévy a stodola, vše v jedné ose pod jednou střechou. Střecha sedlová jednostranně polovalbová pokrytá eternitovými šablonami. Štítové průčelí obytné části o dvou osách, roubené z poloviny omítané. Okna obdélná dvoukřídlá nečleněná do tabulek, v líci stěny. V nároží k návsi v horní části křížení přesahů trámů roubení, v přechodu roubení v omítanou část a u dvorního nároží dřevěné sloupky vynášející předsazený štít. Štít v roubené části nesený trámem na přesazích trámů roubení. Štít obložený svisle kladenými prkny a s vloženou pavláčkou pod polovalbou. Průčelí do návsi obytné části, se dvěma osami v roubení, obdélným vstupem a dvěma osami v omítané části. Okna obdélná dvoukřídlá nečleněná do tabulek, v líci stěny, vstupní dveře dřevěné dvoukřídlé, se středním držadlem a ozdobně skládaným pokryvem. Ze stěny vystupují zhlaví horních trámů roubení. Zápraží z lomového spárovaného kamene kryje předsazený okap. Chlévy zděné s jedním obdélným otvorem. Na chlév navazuje stodola s obdélnými dřevěnými dvoukřídlými vraty s dvířky, přes celou šířku průčelí stodoly. Štítová stěna stodoly skosená, se třemi zděnými omítanými pilíři, v nárožích a ve střední ose. Pilíře kryty bobrovkami. Mezi pilíři a ve štítu svisle kladená prkna. Ve štítu s přesahem střechy, čtvercové novodobé čtyřtabulkové okno s okenicemi. Podélné průčelí obrácené do dvora omítané nečleněné, pouze v obytné části s jedním obdélným oknem.U nároží se štítovým průčelím obytné části, vystupuje z pultu sedlové střechy předsazený sedlový přístřešek nesený dvěma sloupky, se štítem s vodorovně kladenými prkny.