výklenková kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého

Výklenková kaplička je umístěna u cesty v jižní části obce u plotu zahrady domu čp.8 vedle vzrostlé lípy. Zděná omítaná výklenková kaplička v. 3,04 m, na větším obdélném půdorysu. Od terénu je odsazena nevysokým hladkým omítaným soklem, kvádr je lehce kónický směrem vzhůru. Čelní stěna je otevřena hlubší nikou s polokruhovým zakončení, zaklenutou konchou, dno niky cihelné, orámována je hladkou šambránou. Zjednodušené hladké pilastry rámují čelní stěnu i boční stěny, paty jsou nárožní, rovněž tak hlavice, z nichž vyrůstá přesah štítového nástavce. Nástavec je obloučkově zvlněný, nahoře ukončen jednoduše profilovanou římsou, v jejímž vrcholu je proveden štukový klenák. Za štítem je vyzděna sedlová stříška, kryta bobrovkami. Zadní stěna hladká, bez členění, omítaná. Na boční stěnách je jednoduchá korunní římsa, omítaná. Nika je opatřena plaňkovými dvířky, lišty jsou nahoře ukončeny do tvaru listů s hroty. Zdivo smíšené, v dolní části zděné na hliněnou maltu, v horní na maltu vápennou. Barevnost fasády: v současnosti v kombinaci okru na čelní stěně, sokl je patrně nebílen a zachovává barvu nejspíš cementové omítky. Na šambráně kolem niky jsou pod opadaným nátěrem zjevná barevná odlišení –šambrána byla pokryta žlutou s vínově červenými úzkými konturami. Římsa štítu je v současnosti částečně bez omítky, je zřetelně její vyzdění z kladených cihel. V kapličce je přizděna betonová kolorovaná plastika sv. Jana Nepomuckého v. 1,20 m, stojící na téměř čtvercovém soklu. Postava světce je vzpřímená, je oblečena v tradiční oděv kanovníka. Přes kleriku, která je zvlněna v téměř pravidelných svislých lehce vyostřených záhybech a uplatňuje se od kolen až k botám, je převlečena alba, s vysokým reliéfním pásem lemující krajky na dolním okraji a rovněž sledující zvlnění spodního šatu. Reliéf krajky je zřetelný i na okrajích rukávů, které přesahují u zápěstí pod pláštěnkou, přehozenou přes ramena a svázanou pod hrdlem šňůrou se dvěma střapci. Na ploše reliéfu pláštěnky jsou ještě místy zřetelné ocásky domnělé kožešiny, pláštěnka je zvlněna v širších záhybech, evokující těžkou kožešinu. Postava je modelována s mírně ukročenou levou nohou, přenesením váhy na pravou stranu těla. Hlava je mírně pootočena k pravé straně těla, fyziognomie je výrazná, obličej je lemován plnovousem, po stranách spadají zvlněné prameny vlasů dozadu na ramena. Hluboko do čela je vsazen kvadrátek. Na modelaci krční partie je proveden vysoký límeček. Paže jsou svěšeny, pravá je ohnuta v lokti před tělo, chybí část pravé ruky – část dlaně a prsty. Za touto paží byl nejspíš vsunut krucifix – není dochován. V levé ruce je o prsty opřeno torzo palmové ratolesti. Barevnost: je patrně obnovována, dnešní stav je v omezené škále – v podstatě v černobílé kombinaci, se stopami snad zlacení šňůr, obličejových pigmentů, zbytků zelené na palmové ratolesti.