venkovská usedlost

Chalupa se stodůlkou na obdélném půdorysu s podélnou osou orientovanou ve směru V-Z, příčnou osou vestavěná do mírného svahu. Obytná část sroubená z hraněných trámů na kamenné podezdívce, ze západu přiléhá stodůlka obložená svisle kladenými prkny. Střecha obytného stavení sedlová jednostranně polovalbová, pokrytá novodobou krytinou (cembritové šablony). Střecha stodůlky sedlová, zvýšená oproti střeše obytného stavení, pokrytá vlnitým eternitem. Podélné průčelí obrácené k jihu ve východní části obytné stavení, v západní stodůlka. Obytné stavení o třech osách. V ose ke stodůlce obdélný vstup s tesařským ostěním, dveře jednokřídlé dřevěné. Vpravo vstupu ze stěny vystupuje krátké rovně seříznuté zhlaví prahového trámu a obdélná čela trámů příčného roubení vstupní síně. Zbylé dvě osy k východnímu nároží okenní, okna obdélná šestitabulková v líci stěny. U východního nároží nad sebou dvě obdélné desky. Na spodní desce plastický majuskulní nápis: ZDE ŽIL A PRACOVAL / SPISOVATEL / JOSEF HAIS / TÝNECKÝ / * 3. 3. 1885 V KLATOVECH / † 24. 4. 1964 V PRAZE / TOMUTO KRAJI VĚNOVAL / PŘEVÁŽNOU ČÁST SVÉ / LITERÁRNÍ TVORBY / MNV TÝNEC 1971 /. Nad deskou s nápisem deska s reliéfní bustou spisovatele. Ze stěny vystupují rovně seříznutá zhlaví stropnic. Předsazený okap kryje zápraží, před vstupem s betonovými dlaždicemi, jinak s cihelnou dlažbou. V průčelí stodůlky u obytného stavení jednokřídlé prkenné dveře. U západního nároží široká dvoukřídlá prkenná vrata. Štítové východní průčelí obytného stavení k východu o třech okenních osách (2-1). Okna obdélná šestitabulková v líci stěny. Nárožní vazby na úhel, mírně rybinové. V horních nárožích křížení zhlaví trámů roubení, spodní trám zespodu mírně vykrojený. V podélném směru mírný přesah rovně seříznutého prahového trámu. Mezi první a druhou osu od severního nároží ze stěny vystupuje rovně seříznuté zhlaví prahového trámu, obdélná čela a zhlaví horních trámů příčného roubení. Pološtít obložený svisle kladenými překrývajícími se prkny a se dvěma klíčovými větracími otvory. Střecha ukončena polovalbou. Podélné severní průčelí ve východní části s roubeným obytným stavením o jedné ose a v západní části se stodůlkou se zděnou omítanou přístavbou. V okenní ose obytného stavení u stodůlky, okno obdélné čtyřtabulkové v líci stěny. Vlevo od okna ze stěny vystupuje krátké rovně seříznuté zhlaví prahového trámu, obdélná čela a rovně seříznutá zhlaví horních trámů příčného roubení. Ze stěny vystupují krátká rovně seříznutá zhlaví stropnic. Ve východním průčelí u obyt části obdélný vstup s dřevěnými jednokřídlými dveřmi. Vpravo od vstupu vysoko posazené obdélné nečleněné okénko. Štít cihelný neomítaný s jednokřídlými prkennými dveřmi s venkovními závěsy. Podélné průčelí z východní poloviny omítané, v západní polovině neomítané. V omítané části obdélné nečleněné vysoko posazené okénko. Štítové západní průčelí omítané nečleněné. Západní štítové průčelí stodůlky obložené svisle kladenými prkny. Štít trojúhelný s mírným přesahem střechy. Dispozice běžného typu. Ze vstupní síně vlevo žebříkové schodiště do podkroví, v čele umístěná bývalá černá kuchyně s barokním vstupem a dvojicí okének do obytné světnice. Vedle černé kuchyně je vchod do podlouhlé komory s oknem na severní stranu. Vpravo ze síně vstup do velké přední světnice s dvěma okny na jižní a dvěma na východní stranu. Ze světnice se vstupuje do nejmenší podsklepené místnosti s oknem na východní stranu. V místnostech trámové stropy, vnitřní stěny jsou nově pokryty sádrokartonovými deskami. V místnostech původní prkenné podlahy, v síni nová dlažba.