zámek

1) zámek 2) kostel sv. Jana Nepomuckého 3) park 4) terasa 5) brána čestného dvora 6) objekty hospodářského dvora a) sýpka b) stodola c) chlévy I. d) obytná budova I. e) budova brány f) obytná budova II. g) obytná budova III. h) obytná budova IV. i) chlévy II. 7) ohradní zeď zámeckého parku Zámecký areál tvoří dvoukřídlá patrová budova zámku na půdorysu písmene L s přilehlým kostelem sv. Jana Nepomuckého, trojkřídlý hospodářský dvůr a navazující park s terasami. Zámeček se zahradou kolem stojí při západním kraji velmi rozsáhlého přilehlého hospodářského dvora. Celý areál tvoří východní cíp obce, počínaje strmým svahem východně nad návsi, který tvoří část zahrady u zámečku. Nerovnost terénu tu byla vyřešena terasami. Přístup do zámečku je dnes možný pouze hospodářským dvorem z jeho východní strany, od příjezdové silnice do obce ze Zvíkovce. Zámek je dvoukřídlá jednopatrová budova v pozdně barokním slohu, na půdorysu písmene L, jejíž fasáda je členěna ionisujícími pilastry s páskovým ornamentem. Okna v šambránách s uchy chrání trojúhelné zalomené římsy. Po požáru v r.1820 bylo odstraněno jedno z křídel objektu. U západního křídla zámku je situován kostel sv. Jana Nepomuckého s obdélnou lodí a mělkým trojboce uzavřeným presbyteriem; nad východním průčelím je vztyčena věž s jehlancovou střechou. K areálu přiléhá hospodářský dvůr a zahrada, která je vyzdvižena vysoko nad náves jako terasa a je ohraničena ozdobným kamenným zábradlím. Za návsí, která je dnes rozšířena a parkově upravena, vede do zámku schodiště.