kovárna

Předmětná kovárna je situována v areálu trojdílné venkovské usedlosti čp. 57 a nachází se v intravilánu obce Borovany, kolem místní komunikace. Zděná kovárna z první poloviny 19. století má obdélný půdorys a v areálu usedlosti je situována na její jižní straně. Kolmo na ní navazuje obytné přízemní stavení se zádveřím do přilehlého dvora a na severu je usedlost uzavřena stodolou. Památková ochrana se vztahuje na budovu kovárny bez pozemku. Kovárna je zastřešena sedlovou střechou s malou polovalbou na východní straně. Střecha je kryta pálenou krytinou. Všechny fasády kovárny jsou nevhodně opatřeny břizolitou omítkou lehce šedivého odstínu. Štítové vstupní průčelí je orientováno k východu, v přízemí je otevřeno dvěma téměř polokruhovými otvory loubí dosedající na jednoduché pilíře a v podkroví je excentricky prolomen senný dveřní otvor se svlakovými dvířky. Dvorní severní fasáda je zleva členěna dveřním otvorem v dřevěném ostění bez výplně a vpravo okenním otvorem se špaletovým oknem. Jižní fasáda zcela hladká, bez členění a profilací.