kaple Nejsvětějšího Srdce Páně

Návesní kaple Nejsvětějšího srdce Páně je situována na severovýchodním okraji obce Nové Homole u silnice na Závraty, poblíže hlavní průjezdné silnice. Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s hladkým trojbokým závěrem, orientovaná je k severu. Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s hladkým trojbokým závěrem, orientovaná k severu. V ose jižního průčelí je prolomen obdélný portál, lemovaný výrazným hrotitým architektonickým orámováním, završený oplechovaným trojúhelníkovým štítem zdobeným rustikou. Vertikální části se zkosenými hranami ukončuje motiv obdélníku s půlkruhem, převzatý z lidové architektury soběslavských blat. Ve vrcholu štítu orámování reliéfní kříž. Portál je na vnitřní lící osazen novými jednokřídlými výplňovými dveřmi s částečně prosklenou horní polovinou. Jižní průčelí kaple přechází do trojúhelníkového štítu, na nějž v lící navazuje plochá hranolová zvonice s hrotitou nikou, otevřenou do dvou stran, v ní zavěšen zvonek. Zvonici je kryta oplechovanou sedlovou stříškou, z níž vyrůstá makovice s plochým křížem. Hladké boční stěny člení tři rustikované opěráky, ukončené šikmou stříškou ve dvou třetinách výšky stěny a vycházející z kamenného soklu. V severní části stěny je prolomeno obdélné okno s hladkou šambránou, v horních rozích rozšířenou. V síle zdiva je osazen dřevěný okenní rám, členěný lištami na čtyři obdélné tabule, zasklené novodobým sklem, ve středu okna kosočtvercové pole, v němž je z červeného skla vytvořen motiv kříže. Stěnu ukončuje profilovaná fabionová podstřešní římsa. Stěny trojbokého závěru jsou hladké, nezdobené bez otvorů, rovněž ukončené shodnou fabionovou římsou. Celá hmota kaple vychází z poměrně vysokého soklu ze spárovaného kamenného zdiva. Kapli ukončuje sedlová, nad závěrem valbová střecha krytá taškami Bramac.