venkovský dům

Přízemní dům na obdélném půdorysu, převážně roubený v kožichu, s intaktně dochovanou černou kuchyní a vysunutou chlebovou pecí, krytý sedlovou střechou s eternitovými šablonami. Na východní straně vstupního severního průčelí přiléhá obdélný zděný podsklepený přístavek („vejstupek“). Západně od něj situován hlavní vstup do objektu. Východní dvouosé průčelí s rámovou konstrukcí vyztuženou šikmými pásky ukončuje trojúhelný štít bedněný ze svisle kladených prken. Jižní průčelí ve východní obytné části roubené v kožichu, s dvojicí dvoudílných oken nestejných rozměrů (dvou a čtyřtabulkové). Západní část jižního průčelí zděná z lomového kamene, neomítaná, zpevněná kamenným opěrákem, s jedním dvoukřídlým šestitabulkovým oknem v dřevěném rámu. Z fronty jižního průčelí vystupuje drobný obdélný zděný přístavek chlebové pece, krytý přetažením sedlové střechy. Na západní stranu objektu přímo navazuje dům čp. 48, zděný v kombinaci kamene a cihel, rovněž s původní černou kuchyní a chlebovou pecí. Domy mají společný dvorek a pravděpodobně i společný původ. Před vstupem v severním průčelí dochováno dlážděné zápraží z kamenných desek. Na severní a jižní straně pozemku probíhá ohradní zeď, na severní straně prolomena pilířová brána.