zámek

1) budova zámku 2) 2x bazének v parku 3) park 4) ohradní zeď s branou a brankami 5) hospodářský dvůr 6) pivovar Rozlehlý zámecký areál je situován ve východní části Nalžovských Hor při silnici na Hradešice. Centrem areálu je čtyřkřídlá budova zámku (1) s uzavřeným nádvořím, původně pozdně renesanční objekt nejspíš z 20. let 17. století, postavený Fridrichem Švihovským z Rýzmberka. Zámek nahradil starší panské sídlo (tvrz), vypleněné uherskými vojsky českých stavů v době stavovského povstání po roce 1618. Zámek prošel ve 40. letech 18. století pozdně barokní přestavbou a do dnešní pozdně empírové podoby byl upraven po roce 1840. Zámek je obklopen rozsáhlým anglickým parkem (3), vymezeným v jižní části kamennou ohradní zdí (4). Severně od zámecké budovy při silnici se rozkládá trojkřídlý hospodářský dvůr (5) na půdorysu písmene U, obrácený otevřenou stranou k zámku. Pod hospodářským dvorem vlevo od vjezdu k zámku stojí budova pozdně barokního pivovaru čp. 71 (6), postavená na půdorysu protáhlého obdélníka. Na severovýchodní straně parku najdeme další skupinu hospodářských budov (5).