hrad a zámek Klenová

1) zřícenina hradu a) jižní palác b) severní palác c) hranolová věž d) purkrabství e) kočárovna f) opevnění 2) zámek 3) socha sv. Václava 4) lesopark 5) socha sv. J. Nepomuckého SZ od obce na vrcholku se rozkládá zámek a zřícenina hradu Klenová. Příjezdová cesta je vedena od severu. Od areálu vede na všechny strany příkrý svah. Hrad a zámek jsou obehnány opevněním, za kterým se rozprostírá plocha lesoparku. Po pravé straně druhé hradní brány stojí socha sv. Václava. Na SV straně areálu, u příjezdové cesty, se nachází socha sv. J. Nepomuckého. Areál tvoří prostor vnitřního hradu, zámku a předhradí s vnějším opevněním. Vnitřní hrad je dvojdílný – horní část hradu je ze tří stran obestavěna bývalými palácovými objekty, z nichž nejzachovanější je jižní palác s velkým sálem a do parkánu vystupující kaplí. V dolní části hradu stojí velká hranolová věž, romanticky upravená v 19. století, dále renesanční budova purkrabství a kočárovna. Východně od hradu se rozkládalo velmi prostorné předhradí, jehož jižní stranu zabírá jednoposchoďová romantizující budova zámku. Unikátní je pozdně gotické opevnění severovýchodní strany hradu, zahrnující obezděný val s baštami. Jedna z nejvýznamnějších architektonických památek tohoto regionu byla založena ve druhé pol. 13. stol. Hrad sestával ze dvou částí obklopených příkopem a vnějším valem. 14./15. stol. byl hrad přestavěn. V 16. stol. proběhla poslední úprava a poté hrad dlouhou dobu chátral. V pol. 18. stol. jsou zde již trosky s příkopem. 18. a 19. stol. proběhla další devastace objektu. A až ve 30. letech 19. stol. zahájil Eduard Stadion z Thannhausenu rozsáhlou opravu, při které proběhla dostavba hranolové věže, byla zřízena první brána a objekty dolního předhradí byly upraveny na zámek.