městské opevnění

1) úsek v ul. Na Příkopech 2) úsek v ul. Pohraniční Stráže 3) úsek v Tylově ul. 4) úsek ve Slovanské ul. Soubor středověkého městského opevnění dochován pouze v nepatrných fragmentech v úseku v ul. Na příkopech, ul. Pohraniční Stráže, Tylovy ulice a Slovanské ul. V r. 1219 doložena osada Planá náležící tepelským premonstrátům. Osada byla přeměněna v sídliště městského typu za pánů z Ronšperka v pokročilém 14. stol, v daňovém rejstříku plzeňského kraje z r. 1379 uvádí se Planá jako opevněné tržiště. R. 1409 potvrzena privilegia, od konce husitských válek do 2. desetiletí 16. stol. v držení Plánských ze Žeberka kteří Planou přeměnili v město. Od r. 1517 patřilo Šlikům. Se stavbou hradeb začal asi rytíř Dobrohost a pokračovali páni Berkové. Ohrazení opisovalo nepravidelný oválný až kruhový půdorys, hradby z lomového kamene o síle max. 1m byly patrně zesíleny baštami či věžemi (spolehlivě doložena jen bašta v SV nároží) a obehnány předsunutým příkopem (šířka cca 15-20 m) s vnějším valem. Město bylo přístupné dvěma branami (průjezdné věže) a čtyřmi brankami. K součástem opevnění lze zřejmě počítat také rozlehlý rybník v těsném severním sousedství města. Všechny brány a převážná část hradeb zbořeny v první polovině 19. stol. Dnes nejlépe dochovaná část hradeb s příkopem a valem jižně pod děkanským kostelem Nanebevzetí Panny Marie.