městské opevnění

1) severní úsek 2) jižní úsek 3) Židovská branka - mezi čp. 116-118 4) Husitská bašta čp. 239 5) Koubkova branka čp. 276 Městské opevnění se dochovalo na východním, jižním, západním i severním obvodu města. Městská fortifikace se dochovala v podobě nevelkých zbytků hradebních zdí, dnes většinou ve funkci několikrát upravovaných zdí tarasních. Hradby jsou stavěny převážně z místního červenavého lomového kamene, původně byly údajně zpevněny četnými půlkruhovými baštami. Město opevněno pravděpodobně od svého založení kolem pol. 13. st. – hradbami uzavřeno horní Staré město, ale podle výzkumů PhDr. Břicháčka z poloviny 90. let 20. stol. byl současně opevněn i JZ svah, který byl osídlen již před vlastním založením města a byl součástí JZ předměstí, soustředěného patrně kolem dnešního hřbitovního kostela Panny Marie. Součástí opevnění města byly východní stěny minoritského kláštera s kostelem a dvorem, vystavené na strmých svazích na východní straně městského jádra. Městem procházela zemská stezka z Prahy do Chebu. Vzhledem ke zvláštní konfiguraci terénu měla horní část Stříbra jen dvě brány, obě v podobě průjezdných hranolových věží, horní pozdně gotická až renesanční brána Chebská stávala v dnešní Benešově ul., zanikla r. 1877, dolní Pražská stávala v Plzeňské ul. a zmizela již r. 1839. Drobná Židovská branka zpřístupňovala pozdější židovské ghetto, ležící jihozápadně od kostela sv. Petra.