kostel sv. Bartoloměje

Kostel sv. Bartoloměje tvoří od roku 1866 charakteristickou dominantu celého Milevska a statečně konkuruje premonstrátskému klášteru. Kostel sv. Bartoloměje tvoří významný urbanistický prvek v intravilánu města, vyplňuje významnou část jižní strany náměstí. Kostel je jeho dominantou. Kostel sv. Bartoloměje je obklopen parčíkem, který kolem novostavby byl zřízen roku 1869. Parčík není součástí nemovité kulturní památky. Kostel není orientovaný, vstup ze severní strany, presbytář je na straně jižní. Kostel je tvořen podélným trojlodím s navazujícím zúženým pětiboce uzavřeným presbytářem, věží před severním průčelím a sakristií podél západní strany presbytáře. Hlavnímu severnímu průčelí dominuje hranolová věž s jehlancovou střechou. Kostel je tvořen podélným trojlodím s navazujícím zúženým pětiboce uzavřeným presbytářem, věží v severním průčelí, sakristií s oratoří podél západní strany presbytáře a kaplí s oratoří v patře podél východní strany presbytáře. Kostel je zastřešen valbovými střechami, které jsou kryty pálenou bobrovkovou krytinou. Severní hranolová věž je završena jehlancovou oplechovanou střechou. Nad presbytářem se nachází oplechovaný jehlanem završený sanktusník. Průčelí kostela jsou pojednány architektonicky shodně, v historizujícím slohu - neorománském až neogotickém slohu. Fasády jsou zvýrazněny nárožními pilastry, vpadlými poli s obloučkovým vlysem pod korunní římsou s kladím. Fasády dosedají na mírně předsazený sokl a jsou ukončeny profilovanou korunní římsou s jednoduchým kladím. Hlavní vstupní severní průčelí s dominantní hranolovou věží je v ose členěno půlkruhově zakončeným, třikrát odstupněným portálem s vloženými sloupky. Předsazený portál je po stranách zvýrazněn pilastry s trojúhelným ukončením a ukončen římsou s kruhovými rozetami v padlých polích. V portálu je prolomen vstup s dveřmi v kamenném ostění s polokruhovým nadsvětlíkem. Dveře dvoukřídlé, rámové. Před dveřmi je kamenné vyrovnávací schodiště. Nad portálem, v ose věže, je úzký, poměrně vysoký, polokruhem zaklenutý okenní otvor. Okno v hluboké špaletě. Po stranách vstupu jsou dva okenní otvory ve tvaru kvadrilobu a v okenních osách nad nimi, jsou oválné okenní otvory. Oválné okno i okno ve tvaru kvadrilobu jsou ve štukové šambráně. Vstupní průčelí je po stranách zvýrazněno dvěma hranolovými pilíři vybíhající do štítků průčelí s věží. Pilíře jsou završeny profilovanou římsou, na které jsou osazeny hranolové pilířky. Boční fasády lodě jsou ve středové ose opatřeny shodnými portály s odstupněním a se sloupky, jako je tomu u hlavního vstupního průčelí. Nad portály je středový, poměrně velký, kruhový otvor, kde okno v hluboké špaletě. Středová část bočních fasád je završena atikovým štítem s obloučkovým stupňovitým vlysem a po stranách hranolovými vížkami. Zbývající plocha bočních fasád lodě je prolomena úzkými okenními otvory s polokruhovým ukončením. Okna jsou osazena v hluboké špaletě. Fasády pětiboce ukončeného presbytáře jsou prolomeny okenními otvory shodnými s okny v lodi. Severní hranolová věž je architektonicky shodně pojednána, horizontálně členěna profilovanými římsami, dále úzkými okenními otvory s polokruhovým ukončením, hodinovými ciferníky a nárožními pilastry. Věž je završena trojúhelnými štíty s lemováním a jehlancovou střechou.