soubor dvou kašen a studny

a) kašna I. b) kašna II. c) studniční stavení Kašna I. se nachází v JZ části náměstí; založená na nevysoké podezdívce, která vyrovnává mírný svah; předsazený líc podezdívky hladce omítnutý a mírně nepravidelný. Kašna má lehce obdélný půdorys. Stěny sestavené ze žulových deskovitých bloků; spáry mezi bloky vyspárované cementovou maltou; na vnějších čelech provedená rytá obdélná zrcadla s vykrojenými rohy (na každé straně tři); horní plocha stěn vodorovná (patrny zde železné skoby, které spojují jednotlivé bloky); na čele pod horním okrajem oblý pásek; na západní stěně a uprostřed plochy vyryto „G. R. 1797“. Dno kašny vyskládané z kamenných desek. Kašna II. umístěná v SV části náměstí. Usazená na vyrovnávací podezdívce, která je po obvodě mírně předsazená; povrch opatřený uhlazenou cementovou omítkou. Půdorys kašny zhruba čtvercový. Stěny provedené ze žulových deskovitých bloků spojených shora železnými skobami; tenké spáry mezi bloky zakryté v líci cementovou maltou; na každé straně provedená 4 nestejně velká rytá zrcadla s vykrojenými rohy; pod horním okrajem po obvodě oblý pásek. Povrch dna kašny tvoří betonová mazanina. Studniční stavení stojí v blízkosti JV nároží lodi kostela; založené do mírného svahu; při stěnách štěrkový chodník. Drobná stavba na půdorysu pravidelného šestiúhelníka; jedno podlaží. Nižší střecha má tvar projmutého šestibokého jehlance; měděný plech; na hrotnici makovice a hvězdička. Předsazený sokl pokrývá hladká omítka. zděná korunní římsa má jednodušší maltový profil; pod odsazená oblá lišta. Štukové omítky fasád postrádají členění. Na severu vstup s ostrým hrotitým záklenkem; ostění omítnuté; dřevěné dveře s klasovitě skládanou prkennou výplní a křížovými závěsy (novodobé). Na SV, JZ a JV převýšené úzké okénko s cca půlkruhovým záklenkem; hrana omítnutého ostění po obvodě seříznutá; lištová šambrána okolo záklenku zdvojená; výplň okének tvoří prkenná deska prolomená několika kruhovými otvory (20. století ?). V jižní stěně úzký a vysoký otvor s vodorovným nadpražím; ostění omítnuté; nad motiv srdíčka v kruhovém lištovém rámu; uvnitř osazený dřevěný sloupek, v jeho střední partii vyříznutý otvor; pod vyúsťuje z líce železná trubka vodovodu.