mohylové pohřebiště

Tři skupiny, z nichž nejmenší o počtu 9 mohyl je SV od cesty z Mělnice na hranici k.ú. Přes (8 mohyl) a Vidice (4 mohyly), druhá skupina 27 mohyl se nachází blízko JV okraje lesa JZ od cesty z Mělnice, asi 180 m JZ od první skupiny a třetí nejpočetnější (45 mohyl) 30 m opět JZ směrem. Mohyly dosahují průměru 5,5 - 23 m, výšky 0,2 - 2,6 m. Větší mohyly jsou ve střední a J skupině, v S menší skupině jsou mohyly nižší. U některých mohyl dobře patrný kamenný charakter jejich pláště či narušeného jádra. Velké mohyly jsou velmi dobře patrné a působí monumentálním dojmem. Střední a J skupina mohyl leží zčasti v prostoru mladého nízkého jehličnatého lesa, stromky jsou osázeny i na mohylách. Zbylé části lokality pokrývá středně vzrostlý smíšený les. Plán mohylníku nezahrnuje minimálně tři mohyly ležící SV směrem od S skupiny na k.ú. Vidice. Další mohylové pohřebiště ze střední doby bronzové (18-22 mohyl), tentokráte bez památkové ochrany, se nalézá na svahu k J v lesíku Z od Mělnice, J od silnice Mělnice - Holubeč. Mají průměr 10-15 m a výšku do 1 m.