Pražákův palác

Pražákův palác je volně stojící budova obdélného půdorysu se čtyřmi průčelími, která jsou sedmiosá a pětiosá, komponovaná v poměru 1+5+1 a 1+3+1. Průčelí okolo ulice Husovy jsou třípatrová, průčelí obrácené do ulice Besední je díky nutnosti překonání terénního zlomu čtyř a půl patrové (jedno a půl patra je připojeno v suterénu). Jednotlivá průčelí horizontálně člení dvojice kordonových říms (mezi přízemím a 1. patrem a parapetní římsa oken 3. patra). Přízemí opatřeno bosáží, patra rýhováním v omítce, nároží jsou zpevněna armaturou. Pravidelně rozmístěné pravoúhlé okenní otvory jsou lemovány šambránami s ušima, v přízemí a 1. patře pod okny úseky snížené parapetní kuželkové balustrády. Nad okny 1. patra jsou připojeny trojúhelníkové frontony, ve 2. patře přímé nadokenní římsy. Okna 3. patra mají jednoduché šambrány v omítce a dosedají na průběžnou parapetní římsu. Průčelí završuje silně vyložená korunní římsa nesená sledem dekorativních konzol. Konzoly mezi okny 3. patra přecházejí v pilastry s ženskými karyatidami provázenými květinovými festony. Čelní strana korunní římsy nese lví maskarony. Nad vstupem v ose jižního průčelí se nachází balkón s kuželkovou balustrádou spočívající na polopilířích. Na protilehlé zahradní delší straně budovy je analogický balkón nesen čtyřmi sloupy. Suterén orientovaný do ulice Besední má okna s půlkruhovými záklenky a profilovanými šambránami, nad nimi polopatro s malými, téměř čtvercovými okny s jednoduchou šambránou. Budova je zastřešena nízkou stanovou střechou završenou centrální rovnou partií, která se uprostřed otevírá nástavcem se střešním světlíkem. Dispozice interiéru Pražákova paláce se rozvíjí okolo středového podkovovitého schodiště s pilířovými atrii v jednotlivých patrech. Odpovídá tak zcela dispozici vídeňských paláců typu Hof, která je charakterizována centrálním schodištěm, kolem něhož byl v jednotlivých patrech vybudován okruh obytných místností a nájemních bytů. Původní dispozice prošly četnými novodobými úpravami adaptující prostory pro potřeby galerie. Budova Pražákova Paláce je uzavřeným nádvořím propojena se sousední budovou Besedního domu, schodiště uprostřed nádvoří vyrovnává terénní nerovnost. Nestejné je také řešení vymezení prostoru: Zatímco směrem k ulici Husově uzavírá areál přibližně dvoumetrová zděná zídka otevřená kovovými tepanými bránami, do ulice Besední je vysoký terénní schod řešen budovou, do dvora přízemní, bez oken, pouze s vyloženou korunní římsou, k ulici Besední jednopatrovou, přízemí je armováno, patro členěno pilastry a obě patra jsou otevřena pravoúhlými okny. Středem v ose nízké budovy prochází kryté schodiště do areálu.