polní opevnění třicetileté války - Tillyho šance

Liniové opevnění v směru SZ - JV. Vnější linie přetnutá dnešní silnicí z Rozvadova ke státní hranici. S část dobře dochovaná, jde o příkop a val začínající u silnice v místech, kde odbočuje do lesa asfaltka s červenou turistickou značkou. Linie se dvakrát lomí, aby se přiblížila k SZ odklánějící se této asfaltové cestě. Val je vysoký asi 1,5 m, příkop široký do 1,5 m a hluboký asi kolem 0,5 m. 10 - 20 m V od této vnější linie je vnitřní tvořená opět příkopem a valem, již menších rozměrů. Nedaleko od státní silnice se z vnějši linie v místech můstku lesní asfaltky odděluje val s příkopem jdoucím po spádnici k Z, v příkopu teče drobná vodoteč. Není jasné, zda jde o opevnění či pouze o rýhu pro vodoteč. Na opačné straně státní silnice je opevnění výrazně porušeno terénními úpravami v souvislosti s vedením plynovodu a VN, takže se dochovaly jen 2 krátké úseky: hned u silnice v hustém mladém lese a pak za potokem na okraji vzrostlého lesa před vysekaným pásem pro vedení VN. Hlavní část tohoto opevnění se nacházela na vrchu Nad rašelinami JZ od Rozvadova, kde je na vrcholku dochováno výrazné opevnění ve tvaru reduty 60 x 60 m s trojhranným bastionem na JZ straně a dvěma polygonálními na SZ a JV straně. Reduta je obklopena příkopem, její JZ část vnitřní plochy je snížena oproti z ní vybíhajícímu trojhrannému bastionu a zbylé části vnitřní plochy. Tento fortifikační útvar převyšuje okolní terén o asi 5 m. Na SZ a S svahu prochází ještě 2 linie opevnění, vnitřní opět tvořená vnějším příkopem a valem, který je několikrát zalomen a vytváří tak fortifikační útvary, střežící průběh cesty na vrcholek od Z. Po této cestě se dochoval svazek úvozů. Vnější, spodní linie na S svahu je hůře znatelná, spíše jen jako mělký příkop. Lokalita porostlá vzrostlým smrkovým lesem. Na S za státní silnicí navazuje pomyslně na opevnění v poloze Nad rašelinami fortifikace na malém temeni Březového vrchu Z od Rozvadova. Vrcholek je z J až Z strany opevněn opět vnějším příkopem a valem, dochovaným do výšky asi 0,5 m. Toto opevnění se na SZ straně několikrát lomí a pokračuje dolu po svahu při Z straně cesty vedoucí k SZ. Lokalita je porostlá lesem, temeno kopce z velké části odlesněno a opevnění porostlé travinami a kapradím. Další části rozsáhlého hraničního opevnění se nacházejí asi 3 km JZ u Nového Dvora.