klášter dominikánů

1) klášterní budova čp. 814 2) kostel Panny Marie Růžencové 3) věž-zvonice 4) klášterní zahrada 5) ohradní zeď Areál kláštera stojí v centru Jiráskova náměstí, věž kostela je pohledovou dominantou Východního předměstí. Na severní straně rozlehlého obdélného areálu dominuje klášterní kostel Panny Marie Růžencové s výraznou věží – zvonicí při severním průčelí, na který na jihozápadě navazuje obdélná klášterní budova čp. 814. Jihovýchodně od kláštera a kostela se prostírá uzavřená klášterní zahrada, obehnaná zděným plotem. 1/ Kostel P. Marie Růžencové je bazilika s emporami, transeptem, polygonálním závěrem a opěráky. Trojlodí je plochostropé s kazetami, závěr sklenut konchou. Kostel propojen s klášterem krytou chodbou. 2/ Klášter tvoří dvoupatrová budova na půdorysu písmene L. Její severozápadní nároží je zvýrazněno štítem s pylony, vystupujícíminad římsu. 3/ Zvonice, situována mezi klášterní budovou a kostelem, má jehlancové zastřešení. 4/ Klášterní zahrada, navazující na komplex budov, je obehnána 5/ vysokou zdí, jejíž jednotlivá pole jsou členěna horizontálními okénky s mříží.