zámeček "Tyrolský dům"

Samostatně stojící Tyrolský dům se nachází jihovýchodně od obce Květov, v lese, podél lesní cesty. Dům je postaven v mírném svahu, jehož hlavní vstupní průčelí je orientováno k JV. Západně od domu je v lese umístěna kaplička sv. Huberta. Budova byla postavena v letech 1810/11 v tzv. alpském stylu, jenž je ojedinělou stavbou na území České republiky. Jedná se o nepodsklepený dům se sedlovou střechou, jejíž přesah tvoří zastřešení pro dřevěnou pavlač v prvém patře. Krytina střechy je asfaltová "Bonnský šindel". Pavlač obíhá dům po celém obvodě a je přístupna po dřevěném venkovním schodišti. Hlavní průčelí je ve střední části zděné. Ostatní stěny jsou roubené, pobíjené šindelem se zakulacenými špičkami. Severní fasáda je patrová s pavlačí v patře a je tvořena zcela dřevěnou stěnou, oproti jižnímu průčelí. Fasáda je v obou podlažích čtyřosá, původně byla tříosá. Třetí osa zleva má několik malých oken, ostatní osy mají šestitabulková okna. Spojitá pavlač má dřevěné sloupky, které jsou propojeny s konstrukcí krovu a zároveň s konstrukcí zábradlí. Východní část pavlače byla dodatečně prodloužena. Pavlač vynášejí přesahy stropních trámů. Zábradlí pavlače tvoří rámová konstrukce s výplní tvořenou prkny na způsob balustrády. Východní průčelí je zcela dřevěné s trojúhelným štítem a pavlačí v patře. Fasáda je v obou patrech dvouosá, se šestitabulkovými okny v líci fasády. Štít dřevěný ze svisle kladených prken. Spojitá pavlač má dřevěné sloupky, které jsou propojeny s konstrukcí krovu a zároveň s konstrukcí zábradlí. Východní část pavlače byla dodatečně prodloužena. Pavlač vynášejí přesahy stropních trámů. Pavlač je podepřena sloupky i v přízemí, nasedající na kamenné patky s okosenou hranou. Zábradlí pavlače tvoří rámová konstrukce s výplní tvořenou prkny na způsob balustrády. Na pavlač vede vnější dřevěné schodiště; došlo ke změně ve druhé polovině 20. století, kdy byla pavlač rozšířena. Jižní průčelí je na krajích tvořeno dřevěnou stěnou, uprostřed zděnou částí; s pavlačí v patře. Fasáda čtyřosá, v přízemí je ve druhé ose zleva vstup. Spojitá pavlač má dřevěné sloupky, které jsou propojeny s konstrukcí krovu a zároveň s konstrukcí zábradlí. Zábradlí pavlače tvoří rámová konstrukce s výplní tvořenou prkny na způsob balustrády. Východní průčelí je zcela dřevěné s trojúhelným štítem a pavlačí v patře. Fasáda je v obou patrech dvouosá, se šestitabulkovými okny v líci fasády. Štít dřevěný ze svisle kladených prken. Ve štítu dva novodobé čtvercové otvory. Spojitá pavlač má dřevěné sloupky, které jsou propojeny s konstrukcí krovu a zároveň s konstrukcí zábradlí. Zábradlí pavlače tvoří rámová konstrukce s výplní tvořenou prkny na způsob balustrády.