tvrz, archeologické stopy

Dochované torzo tvrze má původ na počátku 17. století. Tvrz stála mezi dvěma rameny Botiče a byla součástí vrchnostenského dvora. Byla to patrová budova na půdorysu písmene L s valeně klenutým přízemím. Později k ní přibyly další hospodářské budovy, stály zde mlýny, pivovar. Neblahé změny ji postihly ve 2. polovině 20. století - při adaptacích pro správní účely. V roce 1971 došlo k částečnému zboření. V polovině 80. let 20. století se zde počítalo s rozšířením sportovišť. Podmínkou povolení demolice větší části tvrze bylo ponechání zdiva do výše náběhu kleneb. Dnes jsou zbytky objektu tvrze i ostatních objektů hluboko pod vrstvou navážky. V r. 2001 zde byl podniknut zjišťovací archeologický výzkum. Sondy potvrdily existenci zasypaného zdiva, objevily zbytky mlýnských náhonů, zasypané sklepy, pozůstatky pivovaru, valounkové dlažby apod. a cenný soubor středověké keramiky. Lokalita je vedena v archeologickém zájmu.