venkovská usedlost

Popis z původní evidenční karty z roku 1970 (SÚPPOP, dr. Herout): Chalupa v přední části roubená v kožichu a bílená, ve střední - o něco vyšší - zděná omítaná, o 3x4 osách, střechy - na přední části s polovalbou, na zbytku sedlová, krytě šedým eternitem. Před průčelím nad tarasní zídkou z lomového neomítaného kamene a s pletivovým plotem zahrádka. Průčelí chalupy zvýšené vložením polozapuštěného sklepa, se třemi obdélnými okny (mezi 1. a 2. několik zhlaví roubené příčky), štít ze svisle kladených prken. Z boku působí přední část dojmem patra: pod jedním obdélným oknem světnice je štěrbinové okénko do sklepa (pod přesahem střechy truhlíkové holubníky). Ke vstupu do chalupy stoupá zápraží o 8 schodů a teprve v této úrovni dveře v kamenném obdélném neprofilovaném ostění. Nad celou touto částí nad římsičkou půdní polopatro s řadou větracích a holubníkových otvorů a otevřenými dveřmi na půdu. Zadní průčelí štítové, s lisenovými rámy. Vstupuje se do malé síňky se 2 trámy stropu, při její levé stěně stoupají dřevěné schody na půdu a je tu poklop nad sestupem do sklepa. V čelní stěně přizděna plochá jarmárka a prkenné dveře do nepoužívané, vzadu valeně zaklenuté začouzené černé kuchyně s maličkým okénkem. Vlevo ze síňky vstup do velké světnice s jedním příčným trámem a podbitými obílenými prkny. Novějšími dveřmi se vchází do podobně zastropené přístěnné světničky. Zbytek přízemí vyplňuje chlév, klenutý 4 valenými klenbami do travers. K zadní štítové stěně přiléhá užší kůlna a chlívek, vzadu napříč stodůlka se sedlovou střechou s krytinou z obdélných tašek. S průčelím téměř lícuje mírně předstupující přední ohradní zeď dvora, rovněž zakončená a krytá pultovou šindelovou stříškou (zčásti eternit a bobrovky), omítaná a bílená. V ní souměrně po stranách půlkruhově zaklenuté brány a obdobně zaklenuté branky pro pěší (pravá již k sousednímu domu) a mezi branou a brankami prázdné niky pro sošky (levá branka pro pěší má do zdi zasouvací dřevěnou závoru).