sýpka se studnou

Sýpka, datovaná rokem 1849, je situována v severní části obce, na levé straně usedlosti, okapově orientovaná. Jedná se o zděný přízemní obdélný objekt s vápennými omítkami v bílé a okrové barvě, se soklem naznačeným pouze v barvě nátěru - šedé, s voutovými římsami a trojúhelným štítem nad profilovanou římsou, prolomeným dvěma větracími kruhovými otvory, sedlová střecha je kryta betonovými taškami, u štítu ukončenými zamaltováním. Sýpka je zcela výjimečná netypicky řešeným vstupem, připomínající řešení průčelní části vesnické kovárny – vstupu předřazená předsíňka otevřená segmentově klenutým otvorem. Tato anomálie je ryze účelová, v přední části sýpky byl totiž zachycen podzemní pramen vody a byla zde vyhloubena kamenná roubená studna. Z důvodu pohodlného přístupu ke studni čelní zeď sýpky byla odsazena. V neposlední řadě by studna uzavřená uvnitř objektu silně zvlhčovala vnitřní prostory sýpky, což by mělo nepříznivý dopad na skladované zrno. Objekt doznává zvláštní anomálie – obvodové zdivo sýpky je vystavěno pouze na třech stranách, zadní stěna chybí, nahrazuje jí objekt sýpky sousední nemovitosti jiného vlastníka, ke které je popisovaná sýpka přistavěna. Konstrukce zdiva vykazuje statické poruchy, čelní zeď je proti všem stavebním zvyklostem nedostatečně svázána s bočními stěnami (pouze jedním šmorcem na každé straně) a tím dochází k rozestupování zdí. Studna je situována v odsazené přední části sýpky. Je kruhová, kamenem roubená, v současné době zakrytá dvěma obdélnými betonovými deskami. Ve studni se stále nachází voda, která byla v pozdější době vytahována dnes již nefunkční ruční litinovou pumpou, osazenou v přední betonové desce. V současné době je voda vytahována kbelíkem uvázaným na silném provaze. Betonové zakrývací desky a nefunkční litinová pumpa jsou bez památkové hodnoty.