dům U Bílého piva

Dům "Tylingrovský", na středověký základ suterénu navázal renesanční dům z doby po r. 1541, který překryla další renesanční přestavba po r. 1621. Teprve klasicistní změny mezi l. 1796 a 1809 a po r. 1831 přinesly dnešní vzhled. V součastnosti je dvůr zakryt novodobou prosklenou střechou. Dvoupatrový řadový dům je situován na hloubkové parcele s dvorním křídlem na pravé straně, při ulici je krytý příčně sedlovou střechou, hloubkové křídlo má pultovou střechu. Čtyřosé uliční průčelí je klasicistní z l. 1831-37, v přízemí prolomené dvěma půloválnými arkádami loubí s odstupněnými archivoltami a vrcholovým klenákem. Přízemí odděluje dvojice říms: kordonová a průběžná parapetní. Okna zdůrazňují profilované šambrány, v 1. p. s hladkým vlysem a přímou nadokenní římsou, ve 2. p. položené na neprofilované parapetní římsy. Průčelí v podloubí není členěno, zleva je prolomeno vjezdovým portálem, vpravo oknem se segmentovými záklenky; v době po propojení domů (před rekonstrukcí) byl portál zrušen a nahrazen oknem. Šestiosé dvorní průčelí křídla má vstup ve třetí ose zprava (po r. 1894). Na zadní straně dvora probíhá loggie o dvou oválných arkádách (levá zazděna, s dveřmi). Terasa má kované zábradlí barokních tvarů, s páskovou ornamentikou.