venkovský dům

Poloroubená chalupa čp. 27 se nachází v jižní části obce; je podélně situována u vedlejší komunikace odbočující ze silnice procházející obcí. K chalupě nenáleží žádný pozemek. Malá předzahrádka s plaňkovým plotem u J průčelí a úzký travnatý pás při Z straně jsou v majetku obce a vlastník jedná s obcí o jejich odkoupení. Na V přiléhá k chalupě pozemek, který je součástí sousedního domu. Na S navazuje na chalupu sousední dům, který je oddělen pouze úzkou soutkou. Jedná se o přízemní nepodsklepenou chalupu na obdélném půdorysu, se sedlovou střechou s přesahem se zhlavími trámů, krytou sešlými eternitovými šablonami. Na V straně situován novodobý vyšší cihelný komín. Přední J část chalupy se světnicí je roubená, s kamennou podezdívkou. Zbylá část chalupy je vyzděna z kamene. Pouze S strana je vyzděna z cihel; cihly se uplatnily také v různých drobných vysprávkách, především pak také okolo vstupů na Z straně. S část Z fasády se vstupem do chléva chlévem je mírně předsazena. Jednoosé průčelí je štítem orientováno na J. Štít je bedněný stejně jako na S straně chalupy. Na J štítu jsou umístěny dva malé čtvercové větrací tvory.