kostel sv. Alžběty se hřbitovem

Kostel sv. Alžběty se nachází v ochranném pásmu městské památkové rezervace Třeboň. Hřbitovní kostel sv. Alžběty obklopený rozsáhlým hřbitovem je situován západně od historického jádra města. Jižně od kostela stojí tři náhrobníky ve tvaru pyramidy. Kostel je obdélný s polygonálně uzavřeným presbytářem, věží v západním průčelí a sakristií na severní straně. Střecha nad lodí sedlová, nad sakristií valbová, na věži protáhlá cibule. Kostel sv. Alžběty situovaný na předměstí je významným architektonickým prvkem, který se uplatňuje v bližších i dálkových pohledech této části města. Kostel sv. Alžběty je příkladem pozdně renesanční architektury dobré výtvarné úrovně, která dokládá rozmach stavební činnosti ve městě za posledních Rožmberků. Tři žulové náhrobníky ve tvaru pyramidy pocházející z konce 18. století jsou příkladem empirových náhrobků.