zřícenina hradu Louzek

Potok, obtékající severní stranu skály severně od Nažidel a vlévající se do Malše, vytváří skalní ostroh, na němž stojí hrad, oddělený dvojitým hlubokým příkopem od okolního terénu. Dnes lze jen stěží poznat pozůstatky hradu, pohlcené vegetací. Hrad se rozkládá na jihovýchodním cípu ostrohu; jest pravidelné obdélné dispozice, s okrouhlou věží v severovýchodním nároží, oddělen je od předhradí na západní straně dvěma příkopy. Předhradí ohrazeno na západní a severní straně mohutnými valy a příkopy. Dochovány zbytky velké věže, paláce a dvou stavení. Zdivo z lomového kamene se dochovalo až do výšky 8m. Hrad Louzek je zasazen jako říční slza do širokého ostrohu dravě tekoucí řeky Malše. Samotný ostroh však nebyl stavitelem hradu dostatečně využit. Tísnivá finanční situace jistě zabránila majitelům využít jej k postavení velkého hradu a donutila je postavit hrad v rohu strmých skal, obklopených ze dvou stran řekou Malší. Zbývající dvě strany chrání od západu prostý násep, který je ze severu zesílen ve skále vylámaným příkopem. Celý hradní komplex se ve své plné slávě skládal ze dvou částí: z malého předhradí, umístěného mezi západním a severním valem a vlastního jádra hradu, které má pětiúhelný půdorys a uvnitř obsahoval roubenou komoru. V předhradí stály dřevěné hospodářské budovy, ze kterých se nic nezachovalo. Stejný osud stihl i zděnou část hradu. Erozní činnost přírody, podporovaná nezájmem majitele o osud stavby urychlila zánik hradních budov, ze kterých zbyly povětšinou holé základové zdi. Pouze v jihozápadní části hradiště se dochovaly zbytky kamenných obytných budov.