zřícenina hradu Sokolčí

Rozvaliny gotického hradu Sokolčí leží na ostrohu nad říčkou Černou pod vrchem Kohout asi 6 km východně od Kaplice ve výšce asi 650 m nad mořem. Vcelku malý hrad blokové dispozice, postavený zřejmě v první polovině 14. století, byl opatřen předhradím a za příkopem se rozkládajícím hradním jádrem. Do hradu se vstupovalo věžovitou branou, při čelním pohledu k hradu napravo od ní stála v nároží čtverhranná věž a na ni byl patrně podél hradby navázán palác. Na druhé straně od brány byl též palác. Po další zástavbě již není stop. Zmíněné stavby (kromě paláce za věží) se do dnešních dnů dochovaly do výše cca 1,5 metru, dále je zde patrno několik střepů hradby. Na poměrně rozsáhlé předhradí byly objeveny relikty větší podsklepené budovy s rizalitem. Průběh příkopu okolo předhradí je u vstupu přerušen – je možné, že v klidnějším 14. století nebylo opevnění jádra dokončeno a místo plánovaného mostu přes příkop zde zůstal průjezd do předhradí nevykopaný. Do jádra v podobě protáhlého trojúhelníka se vstupovalo branou nad zděným příkopem, čelo dále chránila čtverhranná věž v severozápadním nároží. Za čelem hradu bylo malé nádvoří, které ze severu ohraničoval palác, z jihu (od řeky) k hradbě přiložené další stavení. Západní část jádra byla zřejmě zastavěna celá.