zámek

1) zámek 2) park 3) nádrž 4) rokoková váza I. , II. 5) tarasní a ohradní zeď se 2 branami 6) sýpka Zámek stojí v parku, jehož parter se rozkládá nad tarasní zdí před vstupním průčelím zámecké budovy a hlavní část leží jižně od zámku. Do zámeckého areálu vede pilířová brána zdobená rokokovými vázami, na prostranství před zámkem je kamenná kruhová nádrž. Jihovýchodně od zámecké budovy stojí v parku objekt sýpky. Někdejší merklínský zámecký areál patří k charakteristickým příkladům venkovských feudálních sídel. Lze předpokládat, že zámek získal svoji současnou podobu nejpozději v průběhu 17. století, kdy byl pravděpodobně přestavěn z někdejší středověké tvrze. Ještě na konci 18. století byl opatřen vysokou věží strženou snad v letech 1824 - 1825, kdy byl opravován zřejmě v souvislosti s rozsáhlým požárem Merklína, k němuž došlo v únoru 1817.