nájemní dům Franze Leopolda Bittnera

Dvoukřídlá čtyřpodlažní budova, situovaná na nároží ulic Křenová a Rumiště. Budovu s půdorysem ve tvaru písmene „L“, provedenou v jednoduchých kvádrových hmotách obou křídel, ozvláštňuje výrazný prvek litinového arkýře vystupujícího v úrovni druhého a třetího podlaží ze zkoseného nároží o jedné ose otvorů. Střecha je sedlová, krytá pálenou taškou. Uliční průčelí do ulice Křenové je čtyřosé, do ulice Rumiště pak osmiosé. Při ulici Křenová je parter rozšířen o loubí po celé délce objektu, vzniklé z původní části přízemí, situované v levé krajní ose při ulici Rumiště. Uliční fasády jsou horizontálně členěny dvojicemi kordonových říms u prvního, druhého a třetího patra, dále ukončeny korunní římsou se zubořezem a také průběžnými nadokenními římsami. Vertikální rytmus určují pilastry po stranách okenních otvorů v prvním, druhém a třetím patře. Kordonové římsy nad druhým a třetím nadzemním podlažím jsou do ulice Křenová podepřeny v místě pilastrů u všech os štukovými konzolami, do ulice Rumiště pouze u os postranních. Fasády do ulice Rumiště i Křenová jsou v přízemí bosované, průchod do loubí v levé ose fasády do ulice Rumiště a otvory ve zbylých osách obou fasád mají segmentové záklenky a jsou lemované profilovanými šambránami. Při ulici Křenová se v levé krajní ose v přízemí nachází průjezd, který v loubí navazuje na vstup do objektu a vjezd do dvora. Otvor průjezdu se segmentovým záklenkem má pouze profilovanou šambránu a po stranách výrazně plastické volutové konzoly, podepírající kordonovou římsu nad přízemím. Otvory do loubí (po oknech původní dispozice) jsou opatřeny v parapetní části deštěním ve tvaru sedlových stříšek. Pod nimi se nachází úzká větrací horizontální okénka suterénu, stejně tak jako pod některými okenními otvory v přízemí, orientovanými do ulice Rumiště. Okna do ulice Rumiště jsou opatřena mřížemi s diagonálním rastrem. Sokl je v místech všech otvorů do ulice Křenová a některých otvorů do ulice Rumiště vytažen až do úrovně parapetu. Dvojice kordonových říms jsou profilovány v místech parapetů oken. Ve třetím patře tvoří průběžná nadokenní římsa společně s korunní římsou pás, přerušený jen mírně vystupujícími konzolami korunní římsy. V tomto pásu se střídají suprafenestry s motivem festonů s poli dekorovanými vpadlými štukovými zrcadly. U zkoseného nároží se v přízemí nachází segmentově zakončený průchod do loubí (v místě původního vstupu do objektu) lemovaný profilovanou šambránou. Na fasádě se nachází i další ozdobné prvky (prolamované kruhové motivy nad okny prvního a druhého patra v polích mezi průběžnou nadokenní římsou, přetnutou pilastry, či motiv triglyfů s metopami, zakončený stylizovanými akantovými listy u štukových konzol). Průběžný litinový arkýř v prvním a druhém patře je podepřený mohutnými antropomorfně ztvárněnými kamennými konzolami (mořské panny s akantovými listy, posazené na nábězích provedených v motivu prostorově pojatého stylizovaného květu). Ve třetím patře je arkýř pohledově zakončen litinovým zábradlím balkonu třetího patra. Arkýř je opatřen ze všech tří stran dřevěnými okenními otvory, všechny ostatní části jsou litinové. Arkýř nese četné ozdobné prvky (vlysy z pásu akantových listů s centrálním motivem - putti držící stuhu s nápisem a rozeta, suprafenestra s motivem gryfů obrácených čelem k sobě, poutce s motivem bezantu, geometrické ornamenty s florálními motivy, palmety u zábradlí ve 3. patře).