1000123907 - klášter piaristů s kostelem Zvěstování Panny Marie a kaplemi sv. Floriána a Panny Marie
1000123907
klášter piaristů s kostelem Zvěstování Panny Marie a kaplemi sv. Floriána a Panny Marie
Karlovy Vary
Ostrov
Ostrov
Ostrov nad Ohří
Staroměstská č.p. 141
klášter
3. 5. 1958
piaristická kolej

anotace

Raně barokní areál piaristického kláštera, skládající se z klášterní budovy, kostela, čtyř kaplí, glorietu, zahrady, kašny a ohradní zdi.

dějiny

Soubor budov ostrovské piaristické koleje, kostela a kaplí patří k nejpřednějším raně barokním celkům západních Čech. Piaristická kolej v Ostrově je třetí nejstarší piaristickou kolejí v českých zemích.

stav zachování památkové hodnoty

1970: Dezolátní stav. 1999–2002: Kompletní rekonstrukce kaple Panny Marie Einsiedelnské. 2001: Nová střešní krytina na kostele. 2002: Probíhá rekonstrukce koleje. 2017: Obnoveno.

• Kód CZ 11635, Ostrov, město, Ostrov nad Ohří, Karlovy Vary, Karlovarský kraj
  • Kód CZ 66221, Předměstí I, díl území (dominantní), Ostrov nad Ohří, Karlovy Vary, Karlovarský kraj
  • Kód CZ 51313, Předměstí, městská čtvrť (neúřední), Ostrov nad Ohří, Karlovy Vary, Karlovarský kraj

• operativní průzkum a dokumentace - 2005

přestavba na bytový komplex, operativní dokumentace během stavebních prací

Využití

• V klášteře s přestávkami do roku 1876 Piaristické gymnázium, od roku 1897 zde byl dívčí penzionát Sester křesťanské lásky. Kaple sv. Floriána v letech 1793–1852 sloužila jako sýpka a skladiště, v roce 1933 byla renovována jako památník obětem první světové války. Od 50. do 90. let 20. století byl klášter státním majetkem v užívání Čsl. lidové armády. Nyní v majetku města – úprava kláštera k bydlení (městské byty).