pamětní místo - bývalý koncentrační tábor

V hospodářském dvoře čp. 33 byl v letech 1943-1945 koncentrační tábor. Minulost připomíná kamenná pamětní deska zasazená před ohradní zdí dvora, vpravo od vjezdu. Pamětní deska na ploše dlážděné betonovou zámkovou dlažbou. Před zdí na hranolovém betonovém soklíku osazena žulová pamětní deska vyrůstající z nízké hranolové patky. Deska obdélného obrysu po obvodu nepravidelně opracovaná. Čelní strana leštěná, zadní hrubě opracovaná. Na čelní stěně tesaný zlacený majuskulní nápis: / PAMĚTNÍ DESKA / V TĚCHTO BUDOVÁCH BYL V DOBĚ DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY KONCENTRAČNÍ TÁBOR PRO MUŽE A ŽENY RUSKÉ, / POLSKÉ, HOLANDSKÉ, ITALSKÉ A FRANCOUZSKÉ NÁRODNOSTI. /, následuje sedm odstavců v ruském, polském, holandském, italském, francouzském, anglickém a německém jazyce, stejného obsahu a při spodní straně desky nápis: / MĚSTO HOLÝŠOV /. Při vjezdu do dvora, ve zdi zasazena drobná deska obdélného obrysu s vloženým rytým obvodem štítového erbu s majuskulním nápisem: TENTO OBJEKT /« BÝVALÝ NĚMECKÝ / ODLOUČENÝ ŽENSKÝ / KONCENTRAČNÍ TÁBOR » / OSVOBODILA / 5 V. 1945 / BRYGADA SWIETOKRYZSKA / NÁRODNÍ OZBROJENÉ / SÍLY POLSKA / 2006