vrchnostenský dvůr

1) obytné stavení 2) bývalá brána 3) plocha bývalého dvora Bývalý vrchnostenský dvůr čp. 1 v Habarticích je situován v jižní části obce, kde na mírném návrší stojí shluk všech historických staveb obce – kostel sv. Petra a Pavla (nemovitá kulturní památka), fara a škola. Dvůr byl postaven ve svažitém terénu jihovýchodně od kostela na přibližně obdélném půdorysu v severojižním směru. V čele dvora na severní straně stojí obytná budova čp. 1 (1), obsahující v sobě pozůstatky staršího, patrně ještě gotického panského sídla. Severovýchodně od obytné budovy je situována patrová stavba bývalé průjezdné brány (2), na kterou podle historických map dále k východu navazovalo severní hospodářské křídlo, dnes dochované pouze v torzu vnitřní obvodové zdi. Východní stranu dvora tvoří hospodářské budovy na obdélném, mírně k západu zalomeném půdorysu (bez památkové ochrany), jižní část budov (stodola a jižní novější chlévy byly demolovány v r. 2007, v prostoru pod bývalou stodolou je zasypaná dvojice barokních valeně klenutých sklepů z lomového kamene s cihelnými klenbami).