židovský hřbitov

1) soubor 34 náhrobků 2) ohradní zeď Plocha hřbitova nepravidelného tvaru je ze tří stran vymezena kamennou ohradní zdí, na jižní straně směrem k potoku bez ohrazení. Hřbitov nebyl opatřen márnicí. Na hřbitově je dochováno 34 náhrobků, původně obrácených k východu. Před opravou v r. 2004 byla většina náhrobků povalena. V současnosti je hřbitov po rekonstrukci. Hřbitov sloužil jako místo posledního odpočinku členů židovské komunity z Kořene i nedalekého Lestkova (pohřby z Lestkova dokonce převládají), několik náhrobků připomíná i další obce (Olbramov, Lesná, Černošín). Na hřbitově převládají náhrobky ze druhé poloviny 19. století, především ze 70. – 90. let. Nejstarší náhrobek je datován do r. 1844 (náhrobek č. 6 – Abraham b. Eicik Hofman), nejmladší pochází z r. 1920 (náhrobek č. 22 – Serl Schwarz). Na židovskou komunitu v Kořeni upomíná i zděná patrová synagoga se sálem v patře, postavená v 1. polovině 19. století (dnes adaptována na obytný dům).