kostel Narození Panny Marie

Trojlodní kostel s pětiboce uzavřeným presbytářem, sakristií a věží v sz. koutu lodi stojí na ploše bývalého hřbitova, jehož hranici dnes nelze v terénu přesně určit. Kostel trojlodní s pětiboce uzavřeným presbytářem, sakristií a věží v sz. koutu lodi stojí na ploše bývalého hřbitova, jehož hranici dnes nelze v terénu přesně určit. Presbytář se závěrem 5/8 má nároží zpevněná jednou odstupněnými opěráky s táhlou pultovou stříškou krytou kamennými deskami. Na jižní, jihovýchodní a východní straně polygonu jsou vsazena dvoudílná gotická okna s lomeným záklenkem a kružbou. V osovém okně nesou dvě jeptišky ve vrcholu čtyřlist vepsaný v kruhu u ostatních oknech je čtyřlist vložen do sférického čtyřúhelníku. Na jižní straně kněžiště se pak nalézá široké lomené trojdílné okno s pozdně gotickou kružbou složenou z lomených obloučků a přímých a segmentových úseků prutů. Severovýchodní a severní strana kněžiště je bez oken, pouze na sv. zdi závěru bylo v baroku namalováno iluzivní lomené okno stejného tvaru a kružby, jaké nalézáme na celém kněžišti. Ve stejné době také vzniklo iluzivní šedé kvádrování a profilace na ploše dvou sousedních opěráků. Kněžiště má sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechu krytou šindelem. Konstrukce krovu a střechy pochází z doby poslední rekonstrukce, neboť před jejím zahájením už prakticky neexistovala. Kněžiště je v interiéru vydlážděno kamennými deskami, východní část je o stupeň výš. V závěru se zachoval kamenná hranolová menza. V jižní stěně závěru nacházíme půlkruhově sklenutou niku. Na protější straně je v záklenku niky vložena štuková mušle. Vlevo od ní je další, o něco menší kamenná oltářní menza. Žebrová klenba o jednom křížovém poli a paprsčitém závěru vyrůstá na stěnách z profilovaných římsových konzol, v závěru doplněných figurálními maskami. V protnutí a styku žeber jsou vloženy ploché kruhové svorníčky. Západní klenební pole kněžiště bylo po destrukci znovu sklenuto roku 1997 s využitím zachovaných žeber a svorníku. Na kamenických článcích – klenebních žebrech a ostěních oken se zachovala oranžovo-šedá polychromie obnovená při rekonstrukci kostela. Na severní a severovýchodní straně polygonu byly odhaleny a restaurovány středověké nástěnné malby. V rámovaných polích lez rozeznat výjev z umučení světice, které kat právě stíná hlavu. Na sousedním obrazu kladou andělé tělo do tumby. Ve vrcholu severní stěny závěru je pod klenbou malba, zachycující sedící pannu Marii s Ježíškem na trůnu. Před nimi klečí tři postavy v pláštích se sepjatýma rukama (donátoři?? Tři králové??). Ve vrcholu severovýchodní stěny závěru nacházíme bosého světce a světici oblečené ve velbloudí kůži se zřetelnou srstí (sv. Jan Křtitel a sv. Máří Magdalena??). Každou postavu zvedají dva páry andělů. V severní stěně kněžiště je sedlový portálek vedoucí do prostoru patrové sakristie. Sakristie - patrová na severní straně kněžiště je kryt pultovou šindelovou střechou. V přízemí nalézáme na východní straně obdélné zamřížované okno. Na severní straně je uprostřed analyticky přiznáno kamenné ostění zrušeného obdélného portálu s nadsvětlíkem. Při severozápadním nároží je u věže funkční pravoúhlý portál s kamenným ostěním lemovaným při okraji stezkou a jednoduchým hranolovým soklem. Tudy dnes vede přístup do interiéru sakristie a kněžiště. V patře sakristie se pak na každé straně nachází vždy jedno obdélné okénko s kamenným ostěním se skosenou hranou. Interiér sakristie je vydlážděn žulovými deskami a na valené klenbě je namalována iluzivní síťová klenba, jejíž žebra jsou opět členěna na oranžovo – šedé úseky. V severní zdi sakristie je nika zrušeného portálu, kam byl při poslední rekonstrukci vsazen z větší části sešlapaný náhrobní kámen. Bohužel z nepochopení zbytku ryté kresby, kdy se zachoval pouze lem pláště a špičky bot, došlo k otočení náhrobku nohama vzhůru!! V jižní stěně je v segmentové nice osazen sedlový portál s okoseným ostěním, které je opět pokryto oranžovo – šedým kvádrováním. V západní části klenby je pravoúhlý otvor průlezu do patra nad sakristií, které bylo v době dokumentace nepřístupné. Trojlodí na téměř čtvercovém půdorysu má sedlovou, šindelem krytou střechu, která je nesena novým krovem zhotoveným při poslední rekonstrukci. Na jižní straně lodi se blíže jv. nároží nalézá lomené okno shodné svým tvarem a použitou kružbou s okny kněžiště. Uprostřed stěny je vložen kamenný pravoúhlý portál s hranou lemovanou tesaným prutem. V levé části průčelí jsou pak dvě menší lomená okna. Krajní s jeptiškou v záklenku vede do prostoru kruchty. Západní nečleněné průčelí vyrůstá do rozměrného trojúhelného štítu. Uprostřed zdi je lomený vstupní portál přístupný párem kamenných stupňů. Vlevo od vstupu se otevírá pravoúhlé okno. Pod korunní římsou je v ose vloženo pravoúhlé okno se štukovou šambránou, vlevo od něj kruhové okno a na protější straně bylo pro zachování symetrie namalováno druhé iluzivní okno kruhového tvaru. Na čtvercovém půdorysu postavené trojlodí je sklenuto na dva páry pilířů do osmi klenebních polí křížové klenby. Devátým polem v sv. koutu prorůstá hmota hranolové věže. Její přízemí se otevírá k jihu a západu lomenými arkádami a je sklenuto polem křížové klenby usazené na polygonální konzoly. První patro věže je přístupné ze severního patra kruchty lomeným portálkem. Stejný portálek se otevírá v jižní stěně věže směrem do interiéruZbylá patra věže mají dřevěná podlaží. Věž nese cibulovou střechu s lucernou, krytou měděným plechem. Při západní a severní stěně trojlodí je vložena kruchta na půdorysu L. Podkruchtí sklenuté křížovými klenbami se do interiéru lodi otevírá půlkruhově sklenutými arkádami. V průniku žeber jsou kruhové svorníky s tesanými geometrickými reliéfy. V jz. koutu kruchty vede kamenné schodiště na kruchtu, které má zděný parapet doplněný teprve při poslední rekonstrukci podle pozdně gotické kruchty v nedalekém Rychnově nad Malší. Všechny kamenické články – ostění a žebra jsou kryta iluzivním oranžovo – šedým malovaným kvádrováním. Na klenebních kápích trojlodí je namalováno iluzivní rostlinstvo a rozviliny jako aluze na rajskou zahradu. Schodišťový přístavek na severní straně lodi s přístavek s pultovou, šindelem krytou střechou. Schodiště bylo v době dokumentace nepřístupné. Krovy Dvoupatrový hambalkový krov trojlodí se středovými vaznicemi podepřenými svislými sloupky s šikmými vzpěrami. V plné vazbě jsou do vazných trámů opřeny svislé sloupky se šikmými vzpěrami. Nad úrovní vaznice se nacházejí hambálky, do nichž jsou uloženy svislé sloupky druhého patra se vzpěrami. V podélném směru jsou vaznice prvního i druhého patra ztuženy pásky. Jalové vazby mají dva hambálky. Krokve v těchto vazbách jsou čepovány do kráčat uložených na pozednicích a čepovaných do podélné trámové výměny. Střešní krytin je osazena na latích. Krov kněžiště není v současnosti přístupný, ale i on pochází z poslední rekonstrukce kostela. Zatravněná plocha bývalého hřbitova se nalézá v bezprostředním okolí kostela. Po posledních stavebních úpravách však nelze v terénu zjistit jeho hranice, a tak jej lze vymezit jen na základě katastrální mapy jako hranice stavební parcely č. 63, katastrální území Cetviny.