usedlost

Náves obce Dolní Novosedly je nepravidelná, vytvořená kolem úhlopříčně vedené průjezdné cesty č.parc.24 1. Usedlost čp. 1 se nachází v dominantní poloze návesního prostoru na severovýchodní straně. Venkovská usedlost je v podstatě samostatně stojící areál přízemních objektů, seskupených ve tvaru otevřené podkovy kolem nepravidelného dvora. Dvůr je polootevřeným prostorem, navazujícím volně na okolní zahrady, provozně propojeným s návesním prostorem bránou vstupní brankou, a dodatečně zazděným vjezdem do stodoly z cesty č.parc. 247/1. Obytné stavení je jižním křídlem usedlosti, orientovaným štítem do návesního prostoru. Stáj a stodola vytváří severní delší křídlo usedlosti, na které navazuje obytné stavení čp. 39 souseda č.parc. l/l. Předzahrádka je situovaná před štít obytného stavení a na jeho jižní stranu, oplocena plaňkovým plotem se zděnými pilíři. Nechráněné objekty kulturní památky: chlévy navazující na stodolu na st.parc.č. 1/2, stavení čp. 39 na st.parc.č. 1/1, oplocení předzahrádky na parc.č. 20 a veškerá ohraničení a oplocení pozemků st.parc.č. 1/1 a 1/2.