Městský dvůr

Městský dvůr je samostatně stojící neorenesanční trojpatrová budova obdélného půdorysu, čtyři křídla jsou seskupena kolem vnitřního obdélníkového dvora a vymezují samostatný stavební blok. Hlavní a zadní průčelí budovy jsou sedmiosá, boční průčelí jsou patnáctiosá. Všechna průčelí jsou v krajních osách členěna rizality v šíři jedné okenní osy. Rizality jsou završeny atikami, jejich nároží jsou armována. Přízemí je opatřeno bosáží a od pater odděleno kordonovou římsou s ornamentálním pásem ve vlysu. Pravidelně rozmístěné pravoúhlé okenní otvory jsou opatřeny šambránami, parapetními římsami s bohatými parapetními výplněmi a přímými nadokenními římsami na konzolách s bohatým reliéfním dekorem ve vlysu. Průčelí je završeno silně vyloženou korunní římsou nesenou mohutnými konzolami, s bohatým reliéfním štukovým dekorem ve vlysu. Subtilní neorenesanční štukový dekor, který variuje zejména motivy stylizovaných květů a hvězd vepsaných do kruhů či čtverců a pásy listovce, je tedy soustředěn hlavně kolem oken v podstřešním vlysu. V ose hlavního průčelí orientovaného do Šilingrova náměstí je představen trojdílný portál se třemi půlkruhově zaklenutými vstupy, v úrovni 1. patra završený balkónem vyloženým na krakorcích, zabírajícím tři okenní osy. Další obdobně utvářené balkóny se nacházejí o patro výše v nárožních osách. Budova je zastřešena nízkými sedlovými střechami, při poslední rekonstrukci byl zastřešen vnitřní dvůr. Původní řešení objektu následovalo v té samé době dokončovaný palác Roberthof ve Vídni a zahrnovalo nabídku nájemních o rozličné obytné ploše, přístupných schodišti z hlavního průjezdu i ze dvora. Obdélný arkádový dvůr byl proveden s mnoha romantickými detaily a řadou dekorativních terakotových či litinových článků, jeho výrazně dekorativní pojetí inspirované mediteránní architekturou kontrastovalo se stroze palácovým vnějším pláštěm. Dispozice hlavní budovy a zadního křídla je trojtraktová, u bočních křídel dvoutraktová. V ose hlavního křídla se nachází vstupní průjezdní trojlodní hala s plackovou klenbou na sloupech, k níž přiléhají dvě monumentální čtyřramenná schodiště do pater s tesaným kamenným zábradlím s geometrickým členěním. Další schodiště se nachází v ose zadního křídla. Místnosti v přízemí zastropeny plochými segmenty, ostatní místnosti plochostropé.