socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Socha sv. Jana Nepomuckého na podstavci je situována u komunikace vpravo ve směru Mladé Buky - Svoboda nad Úpou poblíž bývalého pohostinství (naproti betonovému mostu přes Úpu). Dvoustupňový, odstupňovaný sokl s postranními pilířky je vyvýšen třemi kamennými stupni, sokl o rozměru 95 cm x 95 cm x 90 cm výšky. Spodní podstavec o rozměru 55 cm x 55 cm x 120 cm výšky je zdoben rytou paspartou (o rozměru 80 cm x 55 cm) v čelním pohledu s textem, boky hladké. Spodní podstavec ukončen přesahující páskovou profilovanou římsou, na které je umístěn menší podstavec s půlválcovou nikou zaklenutou konchou s plasticky provedenou mušlí v čelním pohledu, boky a zadní strana podstavce se zrcadly se zdobným pemrlováním. Vrchní podstavec ukončen plochou profilovanou římsou s přesahem. Na čtvercové podnožní desce o rozměru 40 cm x 20 cm výšky socha sv. Jana Nepomuckého v nadživotní velikosti, esovitě prohnutá, v kontrapostu s pokrčenou pravou nohou. Socha světce zobrazena v dynamickém pojetí, s bohatou draperií, krucifixem položeným diagonálně k levému rameni. Světec zobrazen s hlavou skloněnou k levému rameni s biretem, s kovovou svatozáří a pěti šesticípými zlacenými hvězdami. U pravé ruky kovová ratolest. Po levé a pravé straně soklu umístěny kvádrové pilířky o rozměru 35 cm x 35 cm x 220 cm výšky. Pilířky uprostřed zdobeny v čelním pohledu s půlválcovými nikami zaklenutými konchou s plasticky provedenou mušlí (obdoba podstavce) a ukončeny piniovými šiškami s kvadratickým zdobným dělením v trojlistu. Celková velikost cca 5,3 m. Materiálem světlý pískovec. Rozměr základních přístupových stupňu pod soklem s pilířky 3, 8 m x 1, 6 m.