Korandův sbor

Stavba obsahuje českobratrský kostel, kolumbarium, hudební sál, kanceláře a byty. Objekt sestává ze dvou staveb. Při nábřeží je postaven na podélném půdorysu řadový sborový dům. Je zcela podsklepen a protože je zasazen ve svažitém terénu, bylo možné v levé části v úrovni zvýšeného suterénu umístit garáž a vchod do bytové části domu. Uprostřed průčelí je po širokém schodišti vstup do vlastního kostela umístěného ve zvýšeném přízemí. Na hlavní vchod nad schodištěm navazuje vestibul, ze kterého je prosklenými dveřmi možný vstup do chrámové prostory. Po obou stranách vchodu směřují z vestibulu schodiště na galerii kostela. K vestibulu přiléhá hudební sál, dveřmi v protější stěně je možné vstoupit do vestibulu bytové části domu, kam směřuje i vyrovnávací schodiště od vlastního vstupu z nábřeží. Odtud je možný přístup do kanceláří sboru. Je zde umístěn výtah a při dvorním průčelí trojramenné schodiště do jednotlivých podlaží bytové části domu, která jsou řešena shodně s chodbou navazující na schodiště. K chodbě jsou v každém podlaží připojeny 3 byty. Z vestibulu kostela je možné vstoupit do vlastní chrámové prostory, která tvoří samostaný objekt připojený ve dvorní části domu. Je vybudován na kruhovém půdorysu. Kupole, která objekt zastřešuje, je nesena 12-ti sloupy, na nichž spočívá i galerie, která lemuje celý prostor. Nad vstupem jsou nad ní umístěny varhany, v protějším průčelí pak zvýšená kazatelna, nad níž je osazena socha Krista. Jedná se o sádrový odlitek pořízený podle sochy Bertela Thorwaldsena z roku 1821, která zdobí kodaňský evangel. chrám. Shromažďovací prostora je osvětlena 6-ti velkými okny a oknem v kupoli provedeným ze sklobetonu. Prostor je doplněn jednoduchými dřevěnými lavicemi, příznačná je i výmalba provedená v kombinaci bílé a modré barvy. Z chrámové prostory je po schodišti možný přístup do kolumbaria, které je umístěno v suterénu této budovy. Hlavní průčelí sborového domu do Anglického nábřeží je řešeno symetricky. Uprostřed je umístěno schodiště a prosklený vstup do chrámového vestibulu. Nad vchodem probíhá římsa, která pokračuje po obou stranách i nad okny kanceláře a hudebního sálu. Nad římsou je zlacený nápis Korandův sbor. Vlevo od hlavního vchodu je v úrovni zvýšeného suterénu vjezd do garáže a vstup do bytové části domu. Do sklepního prostoru směřuje vlevo jedno, vpravo pak 3 okna. V přízemí je průčelí po obou stranách zakončeno velkými prosklenými stěnami kanceláře a hudebního sálu. Obdobné prosklené stěny jsou i po obou stranách následujících 5.ti pater. Střední část fasády je pak tvořena 4 osami velkých třídílných oken. Nad 5. patrem je v ose průčelí umístěn plastický zlacený kalich. Celý objekt tzv. Korandova sboru je postaven jako železobetonový skelet s výplňovým zdivem. Střecha sborového domu je plochá, kostel je zastřešen železobetonovou kupolí se sklobetonovým oknem. Dveře i okna objektu jsou provedeny ze dřeva, prosklené stěny jsou ocelové stejně jako zárubně dveří v bytové části sborového domu. Za pozornost stojí v interiéru kostela a vestibulu osvětlovací tělesa a zábradlí ocelových trubek.