měšťanský dům

Dvoupatrový dům s dvojicí půlkruhových oblouků loubí a fasádou z nové výstavby domu po ohni, dle plánu J.Kneisla z roku 1868, dokončena roku následujícího. Starší objekt byl rovněž dvoupatrový s atikou. Obytné a obchodní využití domu se od svého vniku nezměnilo. Městský dům čp. 117/32 (staré čp.366) je situován v exponované poloze jižní fronty hlavního náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Dvoupatrový dům s dvojicí půlkruhových oblouků loubí a fasádou z nové výstavby domu po ohni, dle plánu J.Kneisla z roku 1868, dokončena roku následujícího. Starší objekt byl rovněž dvoupatrový s atikou. Ze staršího domu zbyl toliko prostor loubí s dvojicí křížových hřebínkových polí, jejichž základní schéma je doplněno dalšími příčnými i podélnými hřebínky, jež se ve vrcholu klenby v patce rozvětvují vždy dvojicí obloučků. Tato raně renesanční klenba podloubí pochází ze 3.čtvrti 16.století. S výše naznačenou výjimkou byl dům postaven nově. Dispozice domu prostupuje celou hloubku parcely se třemi světlíkovými dvorečky. Čtyřosé průčelí je vodorovně členěno dvěma bohatě profilovanými patrovými římsami a ukončeno profilovanou korunní konzolovou římsou. Plocha přízemí mezi polokruhovými oblouky loubí s archivoltami, uloženými na krátkých profilovaných římsách, je zdobena pásovou bosáží, první patro bosovanými a vykrajovanými lizénovými rámci a parapetními obdélnými výplněmi, druhé patro kanelovanými pilastry a zubořezem. Dvojice oken v obou patrech jsou uloženy na společné parapetní římse, podporované vždy třemi pilastry, a orámovány plastickou šambránou. Okna jsou dřevěná, špaletová, čtyřtabulková, s horním dvoukřídlým větracím křídlem, ven a dovnitř otvíravá. Vstup do domu situován při levé straně po dvou kamenných stupních, vpravo něho je místěn výkladec s vlastním vstupem do bývalé prodejní prostory. Vstupní dveře do domu jsou dvoukřídlové výplňové, jemně zdobené.