měšťanský dům

Přízemní budova nepravidelného půdorysu, ležící SZ od Novohradské brány při renesanční zámecké bráně do pivovaru. Dům navazuje na sousední čp. 156. Jižní průčelí do náměstíčka čtyřosé (asi původně pětiosé s chybějící nejvýchodnější osou), se dvěma okny na západní straně a jedním oknem na východní straně blíže k hlavní ose. Okna nejspíše původní, obdélná, dvoukřídlá šestitabulková; s jednoduchou malovanou šambránou. V hlavní ose pravoúhlý vstup s kamennými venýři s profilem na vnějším líci. Nevysoký sokl je mírně předsazený. Severní průčelí původně pětiosé. Na západní straně jedno okno a další zaslepené; s bílými jednoduchými šambránami. V další ose původně zřejmě okno, dnes podstatně menší čtvercový otvor. Nad ním dochovaný zbytek štukového zrcadla. Na další osu navazuje dřevěný přístavek. Nejvýchodnější osa zalícovaná, opět pouze zbytek štukového zrcadla. Východní nejhodnotnější průčelí s bohatě členěným klasicistním štítem. V přízemí se třemi osami oken obdobných těm na jihu, opět s jednoduchou bílou šambránou. Štít trojúhelný, bíle štukem lemovaný s půlkruhově vykrojenými vnitřními vrcholy. V centru trojúhelníku štítu ležatý elipsový otvor ve štukovém klasicistním zrcadle. Podstřešní římsa klasicistní bílá. Zastřešení sedlové, krytina pálená jednoduše kladená bobrovka. Na jihu je střecha předsazená. Interiéry plochostropé. Výplně dveří novodobé (mimo vstupní). Nadpraží oken a některých dnes již zaslepených dveří segmentově zaklenuté. Krov dřevěný trámový, hambálkový s ležatou stolicí a jednou mezilehlou vaznicí.