hasičská zbrojnice s knihovnou

Na počátku 20. století proběhla v Aši reorganizace požární ochrany a na základě jejích výsledků vyvstal požadavek vystavět zde novou hasičskou zbrojnici. Projekt novostavby vypracoval roku 1930 architekt Emil Rösler z Plavna. Současně bylo také rozhodnuto, že součástí budovy bude i městská knihovna. Touto kombinací funkcí vznikla velmi výstavní stavba, kde v přízemí bylo depo pro požární techniku, v prvním patře byly prostory městské knihovny, ve druhém patře kanceláře hasičského sboru a v obytném podkroví byly vytvořeny služební byty. Solitérní budova hasičské stanice a knihovny je situována v centru města na Poštovním náměstí a je řešena v duchu německých trendů 30. let. Čtyřpodlažní stavba se skládá ze dvou křídel. Hlavní hmota objektu má obdélný půdorys a je orientovaná okapovou stranou do náměstí. K ní je na pohledově levém okraji kolmo napojeno užší křídlo, které výrazně vystupuje do prostoru náměstí. Toto křídlo je zastřešeno sedlovou střechou s valbou směrem do náměstí, na které jsou dominantním prvkem expresionisticky ztvárněné hodiny. Střecha nad hlavní hmotou objektu je také valbová a zde jsou výrazným prvkem sedlové vikýře. Ve vystupujícím křídle je v přízemí průchod, ve kterém jsou umístěny dva hlavní vstupy. Hlavní průčelí v přízemí směrem do náměstí dominuje sedmero vjezdových dřevěných vrat, za kterými jsou garáže pro požární techniku. První patro objektu, které sloužilo pro městskou knihovnu, je prolomeno sedmi velkoplošnými okenními otvory. Některé z nich mají v interiéru osazeny vitráže. Druhé patro s kancelářemi je pak prolomeno čtrnácti okny tradičních rozměrů. Vystupující křídlo je směrem do náměstí tříosé. Fasáda hasičské stanice je tvořena pohledovou omítkou. Zdobena je v přízemí sloupy, které jsou mezi jednotlivými vjezdovými otvory bosované. V druhém patře jsou pak osazeny v parapetech vystupujícího křídla plastiky. Dále je fasáda členěná průběžnými podokenními římsami. Ze zadního průčelí vystupuje úzká kvadratická věž, kam je umístěno schodiště a v jeho zrcadle hasičský skluz a šachta na sušení hadic. Ukončení věže přesahuje nad hřeben střechy.