hotel Padowetz

Polosuterénní patro je obloženo kamennými deskami. Následuje bosovaná fasáda 1. patra s půlkruhovými okny. Okna bosovaného 2. a 3. patra jsou pravoúhlá, šambrány profilované, s ušima. U oken 2. patra jsou nadokenní římsy podepírány pilastry s konzolkami na místech hlavic, pod okny parapetní pole s obdélnými zrcadly, ve 3. patře parapetní římsy spočívají na konzolkách, nadokenní pouze na hmotě šambrán. Horizontální rozčlenění mezi prvním a druhým patrem profilovanou římsou, nad třetím patrem výraznou konzolovou římsou, nad ní se nachází hladká fasáda posledního patra, přistavěného v 70. letech, s okny se šambránami s ušima a jemnou římsou se zubořezem. Průčelí do ulice Bašty je centralizováno zvýrazněním pěti středních os vysokým řádem, procházejícím prvním a druhým patrem (kanelované pilastry s kompozitními hlavicemi), ve třetím patře ustupujícím úsekem fasády se segmentovým štítem. Úseku fasády předstupuje vyložená konzolová římsa se čtyřmi volnými sochami (Ganymedes, Ceres, Bakchus, Hébé) a dvěma figurami ve vysokém reliéfu. Ve štítě se nachází nápis: PALÁC PADOWETZ, na vrcholu dvě ležící alegorické postavy podepírají kartuš, lemovanou girlandou. Portál ve středové ose je zaklenutý půlkruhově, se středovým hladkým klenákem, ve cviklech se nacházejí ornamentální rostlinné rozviliny – pouze ony vymezují v horní části neohraničenou plochu portálu vůči okolní fasádě. V průjezdu byly v nedávné době znovu odhaleny iónské mramorové sloupy, oddělující průjezd do dvora a nástupní prostory chodeb budovy. Fasáda do ulice Masarykovy je centralizována méně výrazným způsobem – vysokým reliéfem dvou letících postav, nesoucích oválné zrcadlo lemované listovím, nad středním oknem prvního patra. Okno druhého patra zkoseného nároží je opatřeno balkonem na konzolách, balustráda zábradlí se uprostřed půlkruhově vyklenuje. Přízemí, v ulici Bašty vystupující z klesajícího terénu směrem od teras pod hradem Špilberk, je otevřeno řadou nových vstupů do prodejen a barů.