měšťanský dům

"Malý Šmídovský dům", gotický v rozsahu přízemí a sklepa, po r. 1541 renesančně přestavěn a znovu v závěru 16. stol. Výrazná byla vrcholně barokní přestavba mezi l. 1725-29 a jen dílčí byla úprava klasicistní. V součastnosti je dvůr zakryt novodobou prosklenou střechou. Dvoupatrový řadový dům s loubím, jehož líc o hloubku loubí předstupuje před souseda po levé straně (čp. 10/III). Na hl. budovu navazuje vlevo dvorní křídlo s pavlačemi, na zadní straně se zalamující i příčně a vymezující tak těsný dvorek. Dům uzavírá v ulici souvislou řadu objektů s loubím na sev. straně. Výškově je nižší než soused na sev. straně, podobně nižší je dvorní křídlo než hl. budova. Dům kryjí sedlové střechy s prejzy. Hl. průčelí pochází z raně klasicistní výstavby, je tříosé, v detailech dodatečně pozměněné. Pásované přízemí prolamuje jediná půlkruhová arkáda loubí, nad kordonem přízemí rámuje hladkou plochu průčelí při nároží zleva a vpravo při okraji vertikální pás bosáže. Domovní dveře v podloubí jsou ještě rokokové, dodatečně upravené a zbavené kování. V nadsvětlíku se stlačeným obloukem je osazena již luisézní kovaná mříž z hranolových prutů, vytvářejících meandry a závity se zavěšenými roztepanými girlandami. Okna provázejí šambrány, doplněné v parapetech obdélnými výplněmi.